Pošta proglasila nove pobednike konkursa "Pismo Božić Bati" 1Foto: Beta/EMIL VAS

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ proglasila je danas pobednike nagradnog literarnog i likovnog konkursa „Pismo Božić Bati“ i tim povodom dedelila nagrade najboljim autorima.

Nagrade najboljim autorima su uručili v.d. Pošte Srbije Zoran Đorđević, vikarni episkop toplički Petar i v.d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije Miloš Janković.

Na konkursu na koji je do 31. decembra pristiglo dve hiljade pošiljaka sa više hiljada dečjih radova, prvo mesto osvojili su Andrija Stevanović (10), iz Zalužnja kod Leskovca i Đurđa Ćirjanić (10) iz Beograda.

Kako je obrazloženo, Andrija Stevanović dobio je nagradu za literarni rad nesvakidašnje ideje sa svim atributima književnog dela, a Đurđa Ćirjanić za kompleksan rad bogatog kolorita sa scenom iščekivanja božićnog jutra.

Druga mesta osvojili su Nastja Jozić (10) iz Subotice i Andrijana Stanić (12) iz Vrčina, za nestandardni crtež u kontrastnoj formi koji nosi lik devojčice uz mnoštvo elemenata retko viđenih u dečjem stvaralaštvu, odnosno za, kako je navedeno, kratku priču o božićnom jutru u njenoj porodici, lirski obojenu, sa mnoštvom stilskih i jezičkih figura.

Treće nagrade pripale su Savi Sibinović (4,5) iz Beograda, koja je „kombinovanom tehnikom izuzetne ekspresije naslikala porodicu na božićnoj večeri“ i Uni Ristić (11) iz Valjeva, „za svež i moderan prikaz devojčice koja piše pismo u božićnoj atmosferi, sa akcentom na kompoziciji i specifičnom uglu iz kog se posmatra“.

U grupnoj konkurenciji prve nagrade pripale su učenicima II-2, III-2, III-3 i literarno-dramskoj sekciji OŠ „Akademik Milenko Šušić“ iz Guče, za kolektivno literarno delo sa efektnim mešanjem poezije i proze, i odeljenju IV-3 OŠ „Jovan Popović“ iz Sremske Mitrovice, za rad koji, kako je obrazloženo, dočarava zimsku idilu izrađen gotovo zaboravljenom tehnikom pustovanje.

Drugo mesto u grupnoj konkurenciji osvojili su odeljenje II-1 OŠ „Zaga Malivuk“ iz Krnjače, pesmom u kojoj se „sjedinjuje tradicionalno i moderno pesništvo i inovativnog pristupa temi“ i odeljenje II-3 OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Kucure, za pastel sa dinamičnim kompozicijama prazničnh motiva i dekorativnih detalja.

Treće mesto zauzeli su predškolska grupa „Srca“ predškolske ustanove (PU) „Jelica Obradović“ iz Mladenovca za, kako je obrazloženo, plakat bogatog kolorita koji prikazuje odlazak po sveto drvo badnjak i toplu atmosferu doma uoči praznika i odeljenja I-3, IV-2 i IV-3 OŠ „Milinko Kušić“ iz Ivanjice za „maštovite dečje crteže različitih formi sa motivima drugarstva, igara, slatkiša i praznika u konceptu filmske trake i plakata koji prikazuje magičan dan sankanja na selu“.

Tri specijalne nagrade dodeljene su Tijani Radivojević i Aniti Popović, učenicama OŠ „Radomir Lazić“ iz Azanje, PU „Đulići“ iz Zaječara i PU „Poletarac“ iz Odžaka.

„Podsticanje pisanja pisama i pismenosti putem Poštinog nagradnog konkursa, u poslednje dve godine usmerili smo na jačanje svetosavskog duhovnog i kulturnog nasleđa. Pokazalo se da je to bila prava odluka, s obzirom na veliki odziv dece koja su veoma uspešno odgovorila na temu i uputila poruke mira i ljubavi, bliskosti, deljenja i zajedništva, što je i smisao Božića. Veliko je zadovoljstvo je što smo danas ponovo podelili radost sa najuspešnijima“, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Komisiju za izbor najboljih radova na konkursu „Pismo Božić Bati“ činili su književnici Miloš Janković (predsednik Komisije), Jasmina Malešević i Grozdana Lalić – za deo izbora literarnih radova i grafički dizajneri i likovni umetnici, kreatori maraka Pošte Srbije – za ocenu likovnih radova.

Pošta Srbije pobednike je nagradila vaučerima za tehniku, sportsku odeću i obuću i drugu sportsku opremu, u vrednosti po 50.000 dinara, 40.000 dinara i 30.000 dinara, u pojedinačnoj konkurenciji.

U grupnoj konkurenciji Pošta je najboljim autorima dodelila vaučere od 90.000, 80.000 i 70.000 dinara, kao i po 60.000 dinara za tri specijalne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.