Pošta Srbije: Počelo glasanje za najlepšu marku Evrope 1Foto: Pošta Srbije

Pošta Srbije objavila je prigodnu poštansku marku pod nazivom „Evropa“, kojom učestvuje u takmičenju za najlepšu evropsku marku, koje počinje danas.

Ove godine, zajednička tema izdanja „Evropa“ za sve evropske poštanske operatore, po odluci asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa (PostEurope), su priče i mitovi, navedeno je u saopštenju.

Pošta Srbije je u okviru emisije „Evropa“ objavila prigodan blok sa jednom markom, nominalne vrednosti 85 dinara, na kojem je predstavljen drekavac, biće iz mitologije Južnih Slovena, naročito zastupljeno u mitologiji Srba.

Kako je navedeno, narodna verovanja kažu da je drekavac, nalik vampiru, materijalna manifestacija duše umrlog koja ne može da nađe svoj mir posle smrti, pa izlazi noću iz groba i proganja one koji su mu zgrešili u životu.

Prema drugim predanjima, drekavac je pojavni oblik duše umrlog, nekrštenog deteta, koje noću izlazi iz svog groba i obilazi kuću svojih roditelja.

Najlepša marka Evrope bira se glasovima stručnog žirija i onlajn glasovima posetilaca sajta PostEvrope, po principu „jedan klik jedan glas“, a u izboru za najlepšu marku učestvuju svi javni poštanski operatori zemalja članica PostEvrope.

Glasanje je otvoreno do 9. septembra na linku http://www. posteurop.org/ europa2022, a Pošta Srbije je pozvala građane da daju svoj glas nacionalnoj marki, čiju umetničku realizaciju potpisuju braća Zamurović.

Prilikom glasanja, kako je precizirano, na listi učesnika takmičenja Srbija se nalazi pod engleskim imenom Republic of Serbia.

Filatelistička izdanja pod nazivom „Evropa“, kao i glasanje za najlepšu marku, imaju za cilj da naglase saradnju zemalja u domenu poštanskog saobraćaja i da promovišu filateliju, kao i da probude svest o zajedničkim korenima, kulturi i istoriji evropskih zemalja i njihovim zajedničkim ciljevima, navedeno je u saopštenju.

Prvo izdanje u okviru edicije „Evropa“, objavljeno je 1956.

Od 1993. godine, PostEvropa postaje odgovorna organizacija, ovlašćena od strane Svetskog poštanskog saveza, za koordinisanje izdavanja ovih maraka i izbor tema, kao i takmičenje za izbor najlepše marke, koje je prvi put održano 2002.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari