Postizanje otpornosti na šokove 1

Nagrađivana kanadska novinarka, aktivistkinja i autorka bestselera „Ne logo“ i „Doktrina šoka“ („Samizdat B92“) Naomi Klajn provela je dve decenije proučavajući političke šokove, klimatske promene i „nasilje brendova“.

Polazeći od te jedinstvene perspektive, ona tvrdi da Tramp nije odstupanje od normale već logičan nastavak najgorih, najopasnijih trendova u proteklih pola veka – upravo onih uslova koji su podstakli plimu belog nacionalizma u celom svetu. Nije dovoljno, smatra ona, da se samo odupremo, da kažemo „ne“. Naš istorijski trenutak iziskuje više: uverljivo i nadahnjujuće „da“, vodič za preuzimanje populističke teritorije od onih koji bi da nas podele – koji nas smelo upućuje kako da osvojimo pravedan i dobar svet koji želimo i kakav nam je potreban.

Knjiga ove autorke „Nije dovoljno reći NE“, koja se nedavno pojavila u izdanju beogradskog „Samizdat B92“, u prevodu Tanje Milosavljević, nije se mogla pojaviti u boljem trenutku. „Reći NE njihovoj doktrini šoka suštinski je važno ali nedovoljno. Nova knjiga Naomi Klajn nas na briljantan način podstiče da budemo jaki uprkos svemu, da brzo prevaziđemo njihove sračunate šokove, i da prepletemo svoje NE programskim DA.

To je uputstvo za emancipaciju posredstvom jedinog oružja koje imamo protiv njihove orkestrirane mizantropije: konstruktivne neposlušnosti“, ocenjuje novu knjigu Naomi Klajn Janis Varufakis, bivši ministar finansija Grčke, a filozof i lingvista Noam Čomski dodaje da je reč o „izuzetno značajnoj i neophodnoj knjizi koja stiže u pravi čas“.

Naomi Klajn članica je upravnog odbora grupe za klimatsku akciju „350.org“ i jedna od organizatora kanadskog „Manifesta skoka“. U novembru 2016. dobila je prestižnu australijsku „Sidnejsku nagradu za mir“, uz obrazloženje žirija da joj se nagrada dodeljuje „zato što nas nadahnjuje da se u lokalnim, nacionalnim i međunarodnim okvirima zalažemo za novi plan za zajednički život na ovoj planeti, koji poštuje ljudska prava i jednakost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari