"Postoje pečurke kod kojih je dovoljno pojesti samo jedan 'šešir' i ishod može biti smrtonosan": Stručnjaci povodom trovanja građana u Šapcu 1Foto: Shutterstock/PolinaKu

Na VMA je smešteno osmoro pacijenata koji su se otrovali pečurkama sa šabačke pijace i nalaze se u teškom stanju. Prodavačica koja je prodavala pečurke na pijaci je uhapšena, ovim povodom Sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Jelena Milošević i toksikolog Radomir Kovačević bili su gosti u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 gde su objasnili kako da prepoznamo otrovne pečurke i koliko one mogu da budu smrtonosne.

Jelena Milošević iz Mikološko-gljivarskog saveza je rekla da se zbog toplog leta i vlage koja je kasnije usledila u septembru pojavilo mnogo takozvanih gljiva „dvojnica“.

„Dvojnice su gljive koje liče na jestive pečurke i samo jedna karakteristika ukazuje na to da je otrovna. Mora da se zna šta da se gleda. Nema jedinstvenog pravila, već svaki rod ima svoju karakteristiku“ kazala je ona.

Rekla je i da postoje pečurke kod kojih je dovoljno pojesti samo jedan „šešir“ i ishod može biti smrtonosan.

„Takva je na primer Amanita phalloides, poznatija kao zelena pupavka. Ona nema smrad, ukusna je, ne postoji nijedna karakteristika koja bi vas od nje odbila. Nažalost, po simptomima za koje čujem da pacijenti na VMA imaju, mislim da je reč baš o pupavki. Otkazuju im bubrezi, pacijenti su došli do dijalize i teški simptomi su nastali trećeg dana. Sve to ukazuje na pupavku jer je ona jedina koja ima toliko odloženo dejstvo. Sve druge brže deluju“, objasnila je Milošević.

Ona je dodala i kako je moguće da je reč o livadskoj bjelici koja je poznata i kao „bela smrt“, pa je moguće da se prilikom berbe šampinjona na livadi i ona „provuče“.

Rupa u zakonu

Jelena Milošević, sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, kazala je danas u „Uranku“ da otkako je Savez osnovan pre sedam godina intenzivno radi na promociji i edukaciji konzumacije gljiva.

„Imamo 30 manifestacija tokom godine gde su uvek i izložbe gljiva na kojima ih  prikazujemo i spremamo jela. To je dalo rezultate i ljudi su krenuli u šumu i počeli da više konzumiraju gljive. Ali, promet gljiva je jako neuređen – upozorava. – Kupujte gljive na pijaci samo od onih ljudi koji imaju sertifikat Mikološko-gljivarskog saveza Srbije. On je u obliku kartice i ima QR kod koji možete skenirati i odvešće vas na naš sajt gde su sve informacije. Besplatno nudimo pomoć svim pijačnim upravama i lokalnim samoupravama, samo treba da nas pozovu. Tokom godine sprovodimo četiri obuke, imamo i teoriju i praksu, i završni ispit uopšte nije lak. Prodavci na pijacama retko sami beru gljive. To radi neko drugi, a oni ih samo prodaju“, rekla je Milošević.

Dr Radomir Kovačević: I ako prežive, ostaće im teške posledice 

Toksikolog dr Radomir Kovačević koji je takođe bio gost u emisiji „Uranak“ istakao je da je u toksikologiji vreme veoma važan faktor.

„Mi nemamo sposobnost da čulima, ako ne poznajemo gljive, razaznamo koja je pečurka otrovna a koja nije. Sve može da uđe u šerpu. Nevolja je u tome što su otrovi termostabilni i termička obrada ne čini ništa da se ublaže. Kada uđu u organizam mogu dovesti i do smrti. Godine 1996. na VMA stigla nam je porodica iz Bosne i Hercegovine, njih 12 se otrovalo i osmoro je preminulo. Pečurke su opasne jer nemaju listove, nema fotosinteze i svi otrovi su u plodu“ kazao je dr Kovačević i naglasio da su jestive gljive visokokvalitetne namirnice koje bi trebalo koristiti u ishrani“.

Rekao je i da neke otrovne gljive daju simptome nakon 15 minuta, a neke tek posle 24 sata, i što je vreme duže to je reč o opasnijoj gljivi.

„Prva reakcija organizma na svaku otrovnu materiju je odbrana – izbaciti sve iz sebe. Javljaju se muka, gađenje, povraćanje, dijareja. To je spontana reakcija organizma. Nevolja je što su to opšti simptomi koji daju sumnju najpre na virusnu infekciju. Tu se gubi dragoceno vreme. Usled trovanja trpe sve vitalne ćelije, a jetra i bubrezi su finalni i oni na kraju mogu „uzeti“ glavu. Po simptomima za koje čujem, verovatno je reč pupavki, ona je veoma opasna. Daje prvi udar sa ovim blažim simptomima, pa nastupi zatišje i onda nakon četiri do pet dana dođe do teških simptoma zbog velike koncentracije otrova u jetri. I kod onih koji prežive ovo trovanje apsolutno će ostati trajne posledice kao što su insuficijencija bubrega, jetre“, objašnjava dr Kovačević

Za dijagnostiku trovanja dovoljne su opšte analize, kaže dr Kovačević.

„Trovanje uvek ostavlja posledice na parametre krvi. Toksini preko plazme i  eritrocita prođu kroz ceo organizam. Dijalizom kolege na VMA pokušavaju da im očiste toksine iz organizma. Sigurno će biti minimum mesec dana u bolnici, a ako prežive, posledice će biti trajne. Što se više gljiva pojede, veći je rizik i veća šteta. Posle nekoliko sati, usled varenja, teži su simptomi jer je nemoguće izbaciti toksine iz organizma“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.