U Požarevcu su sve češće čuju priče da će SNS raskinuti vladajuću koaliciju sa SPS-om, u kojoj su od marta prošle godine. Pošto su osvojili većinu glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, spekuliše se da će i na lokalu imati većinu za formiranje vlasti bez socijalista.

Pošto im se budu pridružili odbornici iz manjih stranaka, imali bi 40 od ukupno 68 odbornika, koliko ih ima u Skupštini grada Požarevca. – Trenutno je najneizvesnija pozicija gradonačelnika Miomira Ilića (SPS), na čije mesto bi trebalo da dođe njegov sadašnji zamenik Miodrag Stepanović (SNS). Zamenik gradonačelnika trebalo bi da bude Mladen Ničić, potpredsednik Gradskog odbora SNS – kaže naš izvor blizak naprednjacima. Pošto SNS želi da se otarasi i URS-a sa kojim je, takođe, u vladajućoj koaliciji, prema glasinama koje se sve više čuju, na čelo Direkcije za izgradnju, umesto Slavka Živkovića (URS) treba da dođe naprednjak Vejan Cvejić, član Gradskog veća, dok bi njegov zamenik bio Saša Isaković, koji je nedavno iz DSS prešao u SNS. Prema vestima sa društvenih mreža, Davorka Mitrović, direktorka Turističke organizacije, neće biti sklonjena sa tog mesta, iako je tu došla kao kadar URS-a, jer je, u međuvremenu, prešla u SNS. Do smene bi trebalo da dođe i na mestima savetnika gradonačelnika, na kojima su sada penzioneri Veljko Albunović i Tihomir Jovanović, jer su naprednjaci, posebno, nezadovoljni njihovim učinkom i pogrešnim savetima kojim su savetovali gradonačelnika Miomira Ilića i koji je na osnovu njihovih saveta vukao pogrešne poteze štetne po grad i građane. Sve je izvesnije da će republička vlada biti formirana bez socijalista i na osnovu te pretpostavke drma se i fotelja načelnika Braničevskog upravnog okruga, Aleksandra Đokića. Ako do promene dođe, prema čaršijskim pričama, novi načelnik okruga trebalo bi da bude odbornik SNS-a, Željko Živković, jedan od osnivača SNS-a u Požarevcu. Pošto naprednjaci u Požarevcu već duže vreme imaju primedbe na rad socijalista, jer ih smatraju glavnim kočničarima reformi, sada im se pruža prilika da ih sklone sa vlasti, jer će i bez njih imati odlučujuću većinu.

No, bilo kako bilo, sve je izvesnije da će doći do nekih promena na lokalnom nivou. Kada će se to desiti, za sada se ne zna, jer se očekuje skoro formiranje republičke vlade. Nakon njenog formiranja lokalni naprednjaci će odlučiti s kime će i kako će upravljati gradom. Izvesno je da će se poslužiti modelom koji je prethodnih godina odlučivao o koalicijama na lokalu, a to je model da se lokalne koalicije, gde im to matematika dozvoljava, formiraju po ugledu na republičku vladu. Do tada sve će ostati kao do sada, iako građani Požarevca željno očekuje da se i u Požarevcu dese promene i da se „ratosiljaju“ SPS-a, jer su više od polovine njih, koji su izašli na izbore, svoj glas dali Srpskoj naprednoj stranci, između ostalog da bi SPS u Požarevcu oterali u istoriju, koji je u vlasti neprekidno do danas.

Novo pojačanje SNS-a

U vreme kada se ugledni socijalista Bojan Kekić učlanio u SNS, to je učinio i bivši gradski menadžer i prvi čovek Karićeve stranke u Požarevcu, Predrag Pajić. Kako je Pajić rekao, on se na taj korak odlučio kako bi svojim radom doprineo da preko SNS-a, Mesna zajednica „Burjan“ dobije status gradske opštine, jer prema zakonu i svim parametrima to moža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari