Ni prepun Pionir nije bio dovoljan da crno-belima treća napokon bude sreća. Posle poraza od Šarlroa i Reala, košarkaši Partizana mt:s nisu uspeli u meču sezone protiv Milana da valorizuju prednost domaćeg terena (66:72). Posle pet uzastopnih sezona srpski šampion neće prezimiti u Evroligi. Mada su četiri pobede ostvarene u grupi „trulih bogataša“ svakako vredne poštovanja, „ćuška“ Italijana na poslednjem stepeniku do Top 16 faze svakako će ostaviti određene posledice u redovima crno-belih.

Partizan mt:s – Milano 66:72

(18:14, 18:15, 14:22, 16:21)

Hala: Pionir. Gledalaca: 7.500.

Sudije: Arteaga, Hristodulu, Lotermozer.

Partizan mt:s: Lo 6, Kecman 9, Raduljica 11, Jaramaz, Lučić 1, Milosavljević 14, Katić 11, Bešović, Božić, Čakarević, Mačvan 13, Anđušić 1.

Milano: Đaketi, Manćineli 6, Herston 18, Focis 5, Kuk 17, Nikolas 6, Roka 5, Filoj, Burusis 13, Meli, Đentile, Radošević 2.

 

 Iako će se košarka u Pioniru igrati i nakon meča sa Milanom, ona će za najbolji srpki tim svakako izgubiti određenu dozu draži i kreativnosti. Nažalost po armiju navijača Partizana mt:s, meč sa Milanom pokazao je sav kvalitet Nikole Pekovića koji Raduljica i Katić ni ovoga puta nisu uspeli da nadomeste. Ako se pritom doda i očajan nastup Ejsija Loa, onda je i običnim laicima sasvim jasno koji su osnovni razlozi potopa crno-belih u poslednja tri kola.

Pokušali su sinoć izabranici Vlada Jovanovića da u većem delu utakmice odigraju na sigurnu kartu. Uspevali su samo donekle da iskoriste evidentnu slabost Milana pod košem, međutim Raduljica i Katić nikako nisu uspevali da leđnom tehnikom nadigraju visinski inferiornije i tehnički slabije rivalske centre. Domaćin je u više navrata imao sasvim solidnu prednost, a trojka Milosavljevića uz zvuk sirene pred odlazak na veliki odmor trebalo je da bude najbolja uvertira veličanstvenog trijumfa crno-belih.

Sve dobro što su bekovi srpskog šampiona uradili u prvih 20 minuta, raspršeno je u nastavku utakmice. Poslovično loše branjenje igre dva na dva pametno je naplatio iskusni Herston, koji je bio gotovo nepogrešiv u šutu sa distance. U stopu ga je pratio prekaljeni Kuk, koji je lako probijao rivalsku prvu liniju odbrane usled čega su Herston i Burusis maksimalno materijalizovali njegove povratne pasove. Kako se utakmica bližila kraju, bilo je evidentno da će Partizan mt:s morati da pronađe džokera da bi se iskobeljao iz „živog blata“. Uspavanog Milosavljevića pokušao je da zameni Kecman, međutim s obzirom na to da trud Mačvana izražen u šutevima sa distance nije imao podršku od strane centara, predosećao se krah crno-belih. Imali su košarkaši Partizana mt:s u poslednja dva minuta više prilika da u penal završnici nadoknade minus od šest poena, jer ih je i poraz od tri razlike vodio u Top 16 fazu. Neiskustvo Raduljice u poslednjih 30 sekundi i ukazana šansa rivalu da iz tri pokušaja dođe do skoka u napadu, praktično su zapečatili sudbinu pulena Vlada Jovanovića. Grogirani Lo u dva navrata bio je polovično uspešan sa linije slobodnih bacanja što je ipak bio neodoljiv poklon koji su Italijani umeli da iskoriste. Ovaj poraz nije neuspeh najboljeg srpskog kluba, ali je najbolja opomena kada je u pitanju odabir novih igrača koji bi trebalo da budu nosioci igre.

Jovanović: Premladi za Evroligu

– Imali smo svoje šanse i na ovom meču. Mislim da je utakmica prelomljena u trećoj četvrtini, prebrzo smo rešavali napade, a pritom smo promašili određene zicere i šuteve iz čistih pozicija. Ušli smo u kontra ritam i faktički tada i izgubili. Pokušao sam uvođenjem iskusnog Kecmana da pronađem mir i povežem redove, međutim on trenutno nije igrač koji u visokom ritmu može da odigra više minuta. Mislim da smo bili previše nestrpljivi. Utisak je da smo premladi za Evroligu jer, primera radi, imamo tri igrača 89. godište koji provode puno vremena u igri. Što se tiče iskusnijih, Lo svakako nije pružio partiju koja se od njega očekuje. Svi oni imaju odlične uslove za rad, međutim očigledno je da Ejsi nije napredovao koliko smo se nadali – istakao je trener crno-belih Vlade Jovanović.

Mačvan: Iskustvo presudilo

– Sami smo sebe pobedili. Imali smo 11 poena razlike, a onda smo počeli sa glupostima. Bili su iskusniji od nas. Sada se moramo vratiti, biće teško, zbog ovakvih utakmica se živi – tužan je bio Milan Mačvan.

Katić: Nismo odigrali pametno

– Teško je reći zbog čega smo poraženi. Nismo odigrali pametno kada je trebalo, na 11 razlike smo ubrzali igru što nismo smeli. Oni su ušli u dobar ritam, pogodili neke važne šuteve i na kraju pobedili – rekao je Raško Katić.

Danilović: Zaslužena eliminacija

– Zasluženo smo eliminisani, nismo zaslužili da prođemo posle ovakve igre. Bili smo u odličnoj situaciji da se u ovakvoj grupi uopšte borimo za prolaz dalje, borili smo se, ali nismo uspeli. Ne zameram ništa igračima i stručnom štabu – iskren je predsednik Partizana mt:s Predrag Danilović.

Moguće promene

Mada sinoć trener Vlade Jovanović nije želeo da govori o radikalnim rezovima, moglo se zaključiti da će se u najskorijem periodu najverovatnije dogoditi određene promene, pre svega na mestu pleja, a možda i pod košem.

Žreb 28. decembra

Žreb za Top16 fazu Evrolige biće održan 28. decembra u Barseloni, a timovi će biti razvrstani u četiri šešira i igraće od 18. januara do 1. marta naredne godine. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u četvrtfinale koje će se igrati na tri dobijene utakmice od 21. marta do 5. aprila. Domaćin fajnal-fora biće Istanbul od 11. do 13. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari