Potpisan Memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Srbije i Rusije 1Foto: Ministarstvo zdravlja

Memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Srbije i Ruske Federacije potpisan je u Beogradu. Ocenjeno je da će on učvrstiti saradnju dva zdravstvena sistema i otvoriti prostor za nove vidove saradnje.

Memorandumom je najavljeno jačanje saradnje dva zdravstvena sistema u oblastima organizacije i upravljanja, prevencije nezaraznih bolesti, prevencije i kontrole zaraznih bolesti, zaštite zdravlja majke i deteta, oftamologije, ortopedije, onkologije, kardiologije…

Zajedničke aktivnosti odnose se i na razmenu informacija, edukaciju stručnjaka, zajednička istraživanja i sve druge oblasti saradnje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Pre potpisivnja Memoranduma, u Palati „Srbija“ je održan zajednički sastanak delegacija dva ministarstva, na kome su se ministri i članovi delegacija međusobno upoznali sa najznačajnim pravcima zdravstvene politike koju vode Srbija i Rusija i izneli predloge o budućoj saradnji.

Očekivanja su da će saradnja u oblasti medicine dodatno unapredi i razvije u obostranom interesu.

„Mi smo potpisali danas Memorandum o tome kakvi će biti pravci naše saradnje, pre svega u onkologiji. Ono što se do sada u Ruskoj Federaciji pokazalo to je da su oni ušli u 22. vek kada je u pitanju nuklearna medicina, kombinacija biološke terapije što je za nas poptuno novo. Nadam se da će zaživeti i u našem Institutu za radiologiju Srbije“, navela je Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško navodi da saradnja Srbije i Rusije između ostalog omogućava i razmenu znanja.

„Hoću da izdvojim nekoliko ključnih stvari za zdravstvo: dostupnost lekova primarnog i sekundarnog zdravstva, stacionara i visokih tehnologija. Druga stvar je uvođenje novih metoda lečenja i terapije i tu bih hteo da izrazim zahvalnost srpskim kolegama, jer naša saradnja zajedno obogaćuje obe strane i omogućava razmenu znanja i, naravno, srpski lekovi se isporučuju Rusiji, a i RF pruža pomoć u terapijama u Srbiji“, dodaje Muraško.

Tokom posete, ministar Muraško i eminentni eskperti iz različitih zdravstvenih oblasti posetiće Univerzitetski klinički centar Srbije, Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova i Agenciju za lekove i medicinska sredstva.

Ministar Muraško će se tokom posete Beogradu sresti i sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari