Potpisan Memorandum Srbije i Ujedinjenih nacija o suzbijanju diskriminacije 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju Džon Kenedi Mosoti potpisali su danas  u Beogradu Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u suzbijanju diskriminacije.

Kabinet poverenice je saopštio da saradnja obuhvata zaštitu od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, posebno rizičnih društvenih grupa.

Poverenica je kazala da će saradnja i u cilju poboljšanja položaja najstarijih građana.

Saradnja obuhvata i uključivanja mladih u suzbijanje diskriminacije i unapređenje prava žena i devojčica i suzbijanja onlajn nasilja.

„Važno je da zajednički ojačamo napore i radimo na stvaranju okruženja u Srbiji u kojem svako može da ispuni svoj puni potencijal“, izjavio je Mosoti.

U saopštenju je navedeno da se u Srbiji dogodi oko 30 slučajeva femicida godišnje i da, po istraživanjima, neku vrstu nasilja 60 odsto žena doživi pre svoje 15. godine.

Saopšteno je i da tek jedna od pet žena u Srbiji koristi modernu kontracepciju, i da je naročite napore potrebno uložiti u edukaciju mladih, pripadnika romske i drugih grupa.

Po anketama o rodno zasnovanom nasilju na internetu, 78 odsto ispitanica se ne oseća bezbedno, iako provode više od tri sata dnevno u onlajn prostoru, piše u saopštenju.

Po rezultatima izveštaja o položaju starijih u Srbiji, više od polovine kaže da oseća diskriminisano, navodi se u saopštenju i dodaje da je svaka peta osoba u Srbiji starija od 65 godina, „s projekcijama da će do 2041. ovaj udeo porasti na 24 odsto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari