Potpisan sporazum o sprovođenju projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji" vredan 1,5 miliona evra 1Foto: BETAPHOTO/GIZ

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su sporazum o sprovođenju projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ koji je vredan 1,5 miliona evra, saopštio je danas GIZ.

Cilj projekta je da podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač, odnosno da ljudi koji električnu energiju proizvode za sopstvene potrebe iz solarne energije višak ustupaju na korišćenje drugima.

Mihajlović je istakla da je Ministarstvo otvorilo mogućnost građanima koji žele da postanu kupci-proizvođači električne energije da za postavljanje solarnih panela dobiju subvenciju od 50 odsto i da je donošenjem zakona i uredbi stvorilo osnove za pretvaranje kupaca električne energije u kupce-proizvođače.

Vođa projekta iz GIZ Til Barmajer istakao je da energetski sektor u Srbiji doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa skoro 80 odsto i da to stvara veliko zagađenje vazduha, kao i da je cena električne energije nestabilna i sklona rastu, te da je zato proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u interesu održivog ekonomskog razvoja Srbije.

„Za one građane koji se odluče da postanu takozvani kupci-proizvođači, benefiti su i veći, jer ne samo da doprinose zaštiti životne sredine i ne zavise od tržišta električne energije, već ostvaruju uštedu i prihod“, rekao je Barmajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari