"Potpuna simfonija između SPC i Vučićevog režima": Šta o moštima vladike Nikolaja na čelu Spasovdanske litije misle sagovornici Danasa 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pitali smo sagovornike Danasa kako komentarišu to što će na čelu Spasovdanske litije kroz Beograd biti pronošene mošti vladike Nikolaja Velimirovića?

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava

Time se šalje poruka građanima druge verske ili etničke pripadnosti, pre svega radi se o čoveku koji je bio najbliži prijatelj fašisti Ljotiću, jednom od najeksponiranijih tokom Drugog svetskog rata. Poruka koja se šalje je veoma neprikladna, s obzirom da bi to trebalo da je skup sa kog se šalje navodno poruka mira. Radi se o čoveku koji je svojevremeno, 1944. napisao knjigu „Kroz tamnički prozor“ gde je optužio Jevreje za sva zla zapadne civilizacije, kako je rekao, a tada je još bio u toku genocid nad evropskim Jevrejima kojih je bilo oko šest miliona. Postoje mnoge indikacije da je antisemitizam ovde u porastu, a ova kolona koja će prošetati Beogradom je još samo podstrek tome.

Boško Obradović, predsednik Dveri

To je duhovni i nacionalni događaj godine u Beogradu. Sveti Vladika je najveći Srbin posle Svetog Save i dolazak njegovih moštiju u našu prestonicu je velika šansa da se vratimo Bogu i pravim duhovnim i moralnim vrednostima, a to nam je u ovom teškom trenutku najvažnije.

Nedim Sejdinović, novinar

Nema sumnje da je ostvarena potpuna simfonija između SPC i Vučićevog režima i da litija predstavlja svojevrsni religijsko-medijski spin za sluđivanje građana. SPC podržava Vučića jer im omogućava enormne finansijske inpute, što iz državne kase, što od neoporezovanih priloga od građana i privrednih subjekata. Osim toga, oni dele i iste vrednosti: primitivni nacionalizam, mitomanija, antiliberalizam i srednjovekovni autoritarizam. Te vrednosti su u radikalnijoj formi i u učenju Nikolaja, poznatog antisemite koji je, recimo, smatrao da je kupanje đavolski i „čivutski“ čin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari