Kuda će se kretati Spasovdanska litija i u koliko sati počinje? (MAPA) 1foto FoNet Zoran Mrđa

Ovogodišnja slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, biće održana u četvrtak od 19 časova. Početak je ispred crkve Svetog Vaznesenja u Ulici admirala Geprata, ali su već od 17:30 sati moguća povremena zatvaranja pojedinih ulica kako se građani budu okupljali pred početak.

Trasa kretanja litije je sledeća: Admirala Geprata (početak litije ispred crkve Svetog Vaznesenja) – Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Slavija (gde je planirano jedino zaustavljanje) – Bulevar Oslobođenja – Svetosavski plato.

Tokom kretanja litije, neće dolaziti do izmena u kretanju vozila javnog gradskog prevoza, već će vozila biti kratkotrajno zaustavljana.

„Pomenute deonice ulica će se zatvarati povremeno, u vremenu od 17:30 do 20:00 časova, a zatvaranje će trajati do prolaska litije. Vozila javnog gradskog prevoza prolazak litije čekaju na trasi“, saopšteno je iz GSP.

Kuda će se kretati Spasovdanska litija i u koliko sati počinje? (MAPA) 2
Foto: Google Maps

Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je u razgovoru za RTS kako će litija izgledati i kojom trasom će se kretati, kao i zašto će na njenom čelu biti baš mošti Svetog vladike Nikolaja.

Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

“Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je vikar Toplički.

Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar“.

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde že biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

„Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelj“, rekao je Toplički.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a Toplički je rekao da se očekuje da će učešće uzeti i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji.

Patrijarh Porfirije uputio je u video poruci poziv građanima da sutra prisustvuju Spasovdanskoj litiji, poručivši da Crkva osuđuje svaku vrstu nasilja, smatrajući ga najvećim grehom, te da su mnoge reči prethodnih dana pogrešno interpretirane i da zbog toga ima potrebu da se oglasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari