"Potreba službe" da se uklone neistomišljenici 1Foto: FoNet/ MOD

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u tehničkom mandatu i stoga ne može sprovoditi nikakve organizacijske promene u vojnom zdravstvu, kako je to navedeno u saopštenju Ministarstva koje se pojavilo nakon što su mediji objavili da je na VMA smenjeno nekoliko načelnika, inače potpisnika otvorenog pisma Ujedinjenih protiv kovida, smatra predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

On za Danas navodi da je ovo saopštenje problematično iz više razloga, a da pozivanje na „potrebe službe“ kao razlog za nečiju smenu jeste uobičajni postupak kome se pribegava kada je potrebno nekoga skloniti.

Antić dodaje da ne sumnja da je jedini razlog za smenu načelnika njihov potpis na otvoreno pismo Ujedinjenih protiv kovida.

– Osnovno pitanje je kako ministar Vulin u tehničkom mandatu može da sprovodi organizacijske promene. On trenutno može da obavlja jedino poslove koji su neophodni za normalno svakodnevno funkcionisanje vojske, ističe Antić.

Mediji su u četvrtak preneli da su smenjeni načelnik Instituta za medicinska istraživanja Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti Lidija Kandolf Sekulović.

Ova tri doktora su potpisnici otvorenog pisma Ujedinjenih protiv kovida u kome je tražena odgovornost Kriznog štaba za upravljanje epidemijom, zbog čega se pojavila spekulacija da je smena došla kao osveta vlasti.

Pomenuti lekari se nisu oglašavali, dok su iz Ministarstva odbrane poručili da je „u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, u okviru kojih će biti izvršena brojna pomeranja kadra“.

„Niko neće ostati bez posla, a raspoređivanje i izbor kadra je unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe. Na to nisu i neće uticati pisanja medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom“, navedeno je u saopštenju.

Pored činjenica da ministar Vulin ne može praviti organizacijske promene dok je vlada u tehničkom mandatu, Novica Antić ističe i da je pozivanje na „potrebe službe“ krajnje nedorečeno.

– Mora da se obrazloži šta su to potrebe službe, jer Uredba o stanjima u službi profesionalnih vojnih lica jasno propisuje šta to znači. Smenjeni načelnici su ljudi koji svojim znanjem i iskustvom su adekvatan izbor za mesto načelnika i sada se postavlja pitanje kakve su potrebe službe za njihovu smenu – navodi Antić. On ističe da se i ranije u vojsci pribegavalo izgovoru „potrebe službe“ kada je ministar hteo nekoga da skloni, a da oni koji su zatražili svoju zaštitu u ovakvim situacija pred Upravnim sudom se suočavaju sa postupcima koji traju godinama.

Povodom vesti o smeni načelnika na VMA oglasilo se i udruženje Ujedinjeni protiv kovida, koje je istaklo da ako se ispostavi da je vest o smeni načelnika tačna, to onda postaje „direktan obračun sa lekarima potpisnicima pisma, na razne načine, u ustanovama u kojima isti rade“.

– Potpuno je jasno da bi se u slučaju ovakvih smena stekli uslovi i za masovniji protest i za masovniji štrajk svih zdravstvenih radnika – navodi se u saopštenju u kome se i dodaje da je „jasno da bi protestno okupljanje većeg obima bilo zabranjeno, da je jasno da je odgovarajući oblik štrajka dozvoljen“, te da je „jasno da štrajk zdravstvenih radnika iz objektivnih okolnosti trenutno nije u interesu građana Republike Srbije“.

– Na kraju, potpuno je jasno i da su se usled ponašanja velike većine direktora zdravstvenih ustanova, pa i bez opisanih smena na čiju potvrdu čekamo, stekli uslovi i za oštrije pojavne oblike građanske neposlušnosti – ističu Ujedinjeni protiv kovida.

Poziv građanima da podrže lekare

„Kao intelektualci koji žele da doprinesu boljitku društva, i sačuvaju zdravlje svih koji isto to društvo čine, a bez mogućnosti da razgovaramo sa institucijama koje su ostale neme, iako ćemo se i njima posebno obratiti, prinuđeni smo da u okvirima zakonskih okvira pozovemo sve građane na podršku zahtevima inicijative koji će biti naknadno predočeni kroz akciju koja je planirana za subotu, 26. septembra 2020. godine. Navedenu akciju smo počeli da pripremamo već danas, a za slučaj da se ispune uslovi, ista će biti i izvedena. O detaljima će zainteresovana javnost biti obaveštena u narednim danima. Tog dana Beograd treba da bude zaista beo grad. I ne samo Beograd“, naveli su Ujedinjeni protiv kovida u svom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari