Potrebna pomoć EU i OEBS-a 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Deo članova Radnog tima za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i nevladin sektor trebalo bi da se obrate Evropskoj uniji i OEBS-u kako bi izdejstvovali usvajanje novog LAP-a i formiranje novog lokalnog antikorupcijskog tela, koje u Nišu kasne dve i po godine zbog opstrukcije lokalne vlasti, predloženo je na antikorupcijskom dijalogu „Građani Niša protiv korupcije“.

– Srbija u najnovijem svetskom indeksu percepcije korupcije zauzima 91. mesto od 180 pobrojanih zemalja. Iako je Srbija dobila indeks korupcije 39, isti kao prošle godine, ove godine je sa tim rezultatom pala za četiri mesta i rangirala se u donjem delu liste, gde nije bila od 2006. godine, upozorila je koordinatorka projekta Vesna Crnogorac, koja je i upravnica Centra za integritet i bivša članica LAF-a.

Članica projektnog tima Zorica Miladinović, koja je i članica Centra i bivša koordinatorka LAF-a, podsetila je da je Niš bio jedan od prve četiri lokalne samouprave koje su još 2011. godine usvojile Lokalni plan za borbu protiv korupcije (LPBPK), u okviru projekta „Gradovi i opštine protiv korupcije“, koji je realizovao Birodi, te bio jedina lokalna samouprava koja je taj plan u kontinuitetu primenjivala.

Nakon „nultog LAF-a“, koji se raspustio zbog pritiska tadašnjih vlasti koje su izrazile sumnju u njegov legitimitet, pa i samo pravno postojanje, Grad Niš je formirao novi LAF u novembru 2013. godine, uz posredovanje Birodija. Ovaj LAF je do juna 2017. godine, kada je podneo kolektivnu ostavku, bio jedino nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo u Srbiji.

Miladinović je kazala da su predstavnici LAF-a intenzivno radili u Radnom timu za izradu novog LAP-a od jula 2017. do marta prošle godine, kada su podneli ostavku zbog inertnosti i opstrukcije članova tima iz lokalne samouprave, od kojih su neki zagovarali i nepoštovanje Modela LAP-a koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije. Od tada se radni tim nije sastajao, a proces usvajanja novog antikorupcijskog plana je „mrtav“.

– Niš je bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije, a sad je na začelju. Grad najčešće nije poštovao preporuke, sugestije, kritike LAF-a. Nije mu obezbedio ni osnovne uslove za rad. Nije odobrio Kancelariju za pravnu podršku građanima. Očigledno je da nema političke volje i da je borba protiv korupcije propagandna, selektivna i verbalna, ocenila je ona.

Milan Stefanović iz „Protekte“ rekao je da su OEBS i Nacionalni konvent o EU prave adrese na koje se se treba obratiti za oživljavanje procesa usvajanja novog LAP-a.

Učesnici dijaloga su podsetili da lokalne planove za borbu protiv korupcije i lokalna antikorupcijska tela nisu usvojili, odnosno formirali najveći gradovi u Srbiji – Beograd, Novi Sad i Niš. Usvajanje Modela LAP-a i LAP-ova, kao i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela u gradovima i opštinama Srbije predviđeno je Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23.

Radni tim bio „kontaminiran“

Milan Stefanović, koji je bio i član Radnog tima za izradu LAP-a, kazao je da je „konfrontacija u Radnom timu napravljena u nultom trenutku, čim je u njegovo članstvo ušao zamenik gradonačelnika Miloš Banđur“. Protiv njega su, inače, vođeni postupci zbog krivičnog dela sa elementom korupcije i kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. „To nije slučajno, neko je to namerno uradio“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.