Potrošeno 60 odsto vakcina protiv gripa: Doktori tvrde da treba obavezno uzeti i vakcinu protiv pneumokoka, daje se samo jednom u životu 1Foto: EPA-EFE-Jose-Mendez

U ovoj sezoni u Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, ali ono što jeste – to je porast broja obolelih od respiratornih infekcija, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Prošle godine je prijavljeno više od 355.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu. Stručnjaci podsećaju da je najbolja prevencija vakcinacija, piše RTS.

Najviše novoobolelih od respiratornih infekcija beleže Zlatiborski, Pirotski i Braničevski okrug. Zbog njih, nedeljno u Beogradu, oko 14.000 pacijenata potraži pomoć lekara.

“Imamo akutnu respiratornu ambulantu, gde zbrinjavamo pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. Broj pregleda je između 50 i 60, značajno povećano u odnosu na avgust i jul. Otprilike četvrtina, 20-25 odsto je pozitivna na kovid“, rekla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Dr Katarina Mijatović, pomoćnica direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, navodi da respiratorne infekcije dominantno zahvataju gornje disajne puteve, ali da nema težih slučajeva.

„U proseku se u Gradskom zavodu pregleda oko 400 pacijenata“, rekla je dr Mijatović.
Veliko interesovanje za vakcinu protiv gripa

Neki sezonu gripa dočekuju spremni – vakcinisani. Do sada je potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa, podaci su Instituta za javno zdravlje.

„Do sada je veliko interesovanje bilo, više od 1.300 doza smo već dali, dok smo prošle godine za ceo period dali 2.700 vakcina“, istakla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kažu da vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.

„Vakcina protiv gripa, baš zbog osobine virusa gripa da se menja, da menja antigensku strukturu, da mutira, svake godine treba da se zaštitimo, jer nas vakcina štiti 6 do 12 meseci“, ukazala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.
Kada nastaju komplikacije

Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.

„Trebalo bi jednu dozu da prime sve ove kategorije, koje treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ona se daje samo jednom u životu, nema revakcina. Kod osoba koje imaju hronične bolesti, veoma često, na primer, infekcija gripom može da se komplikuje zapaljenjem pluća, a najčešći prouzrokovač je baš pneumokoka, odnosno streptokokus pneumonije“, objašnjava dr Begović Lazarević.

U narednom periodu vakcinacija, redovno pranje ruku, izbegavanje onih koji imaju respiratorne infekcije i provetravanje prostorija u kojima boravite, pomoći će vam u borbi sa respiratornim infekcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari