Povećan broj romskih učenika koji završavaju srednju školu 1Foto: Udruženje romskih studenata

Povećan obuhvat romske dece sistemom obrazovanja i vaspitanja, porast broja učenika koji upisuju i završavaju srednju školu, smanjeno odustajanje od obrazovanja i sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja – najznačajniji su efekti mera koje je preduzelo Ministarstvo prosvete u obrazovanju dece i učenika romske nacionalnosti.

Pripremni predškolski program pohađa 80 odsto dece romske nacionalnosti, 85,4 odsto upisuje osnovnu školu, saopštilo je Ministarstvo povodom Međunarodnog dana Roma koji se obeležava danas.

Ministarstvo prosvete nastaviće sa merama podrške romskoj zajednici – afirmativnim upisom u predškolske ustanove i upisa u osnovnu školu bez dokumenata, kao i kroz stipendije i afirmativnu meru upisa u srednju školu i visokoškolske ustanove čiji osnivač je Republika Srbija.

Za poslednjih pet školskih godina ukupno je dodeljeno više od 6.000 stipendija romskim učenicima, od čega je 65 odsto devojčica.

Pored stipendija, kao značajan podsticaj ostajanja u sistemu obrazovanja je i mentorska podrška i angažovano je 200 mentora, takođe, kao mera podrške obrazovanju Roma su i pedagoški asistenti, njih 250 koji pružaju pomoć i dodatnu podršku deci i učenicima romske nacionalnosti, kao i nastavnicima, vaspitačima, stručnim saradnicima i roditeljima.

Za pedagoške asistente obezbeđena je IT oprema, a obuka za rad pedagoških asistenata, koju je pripremilo Ministarstvo sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja biće organizovana od ponedeljka 11. aprila.

Sa ovim Zavodom kreirano je Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja.

Akreditovana su četiri programa i sprovedene obuke za jačanje kapaciteta preko 2.000 zaposlenih u obrazovanju za prevenciju osipanja, aktivnosti na uključivanju i učešću sve dece i učenika kroz obrazovanje, navode iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari