Poverenica: Mladima obezbediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je danas preporuku Ministarstvu zdravlja da preispita i analizira sve efekte eventualnog ukidanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Srbiji i njihovo spajanje sa domovima zdravlja, nakon obraćanja organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

„Ovakvo rešenje predviđeno je Nacrtom plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite (Masterplan). Zdravstvene usluge zavoda u Srbiji koristi 250.000 studenata i studentkinja“, navela je poverenica i izrazila uverenje da postoji spremnost za pronalaženjem najefikasnijih modela i načina kojima bi se mladima obezbedila kvalitetna zdravstvena zaštita.

Ona je takođe podsetila na domaće i međunarodne dokumente, među kojima su Rezolucija Saveta bezbednosti 2535 usvojena prošle godine, kojom su pozvani svi relevantni akteri da omoguće značajno učešće mladih na svim nivoima odlučivanja a naročito u odlukama koje predstavljaju izazove javnog zdravlja uključujući pandemiju, kao i Strategija za mlade EU čiji je jedan od ciljeva univerzalni pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Imajući u vidu važnost sistemski organizovane zdravstvene zaštite brojne studentske populacije u Srbiji, poverenica je pozvala da se razmotre posledice eventualnog ukidanja zavoda, u saradnji sa relevantnim akterima pre svega studentima, te da se mreža ustanova zdravstvene zaštite uredi u skladu sa potrebama korisnika.

Studenti su danas predali prikupljene potpise Ministarstvu zdravlja protiv gašenja Studentske polikinike. Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ta zdravstvena ustanova neće biti ukinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari