Poverenica: Porodilja nije trebalo da se prvo obrati medijima već institucijama 1foto FoNet Aleksandar Barda

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je za N1 da slučaj smrti bebe na porođaju u Sremskoj Mitrovici još jednom potvrđuje da je „upaljen“ crveni alarm za sistemsko rešavanje problema akušerskog nasilja.

Poverenica Brankica Janković istakla je da je suštinsko pitanje ravnopravnosti žena i ostvarivanja jednog od osnovnih ljudski prava pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, prenosi N1.

„U ovom slučaju onu koja se tiče pružanja adekvatne zdravstvene zaštite i usluge za vreme trudnoće i prođaja za koju smatram da bi trebalo da bude pitanje koje smo odavno prevazišli ali kao što vidimo iz ovog sučaja koji je aktuelan u javnosti i bebe koju je gospođa Mihajlović i cela porodica izgubila dobio na značaju“, naglašava Janković.

Poverenica ističe da je ovo treći put za poslednje dve godine da se o ovoj temi na ovaj način govori.

„Što još jednom potvrđuje da je ovo crveni alarm za rešavanje ovog problema, da se traži sistemsko rešenje koje ćemo uraditi za sve današnje majke i za buduće generacije“, ističe.

Kako navodi, pitanje akušerskog nasilja treba da bude pitanje oko čijeg rešenja trebamo svi da budemo saglasni, a na da se to pitanje politizuje i koristi u dnevno-političke svrhe kao i da ne dođe do stvaranja stigme i animoziteta prema mediciniskom osoblju koje radi u ginekološko – akušerskim klinikama.

„Ono što je u ovom slučaju problematično jeste da kada se jedan ovakav ishod desi, smrtni ishod deteta tokom porođaja, trebalo je da bude obavešteno rukovodstvo klinike u Sremskoj Mitrovici. Da su svi mehanizmi unutrašnji bili aktivirani da se proveri šta je bilo pre nego što je slučaj izašao u javnost“, objašnjava.

Poverenica smatra da porodilja Mihajlović u ovom slučaju nije trebala da pravdu traži pozivajući medije nego je trebalo da imamo adekvatnu inistitucionalnu reakciju.

„Ono što je dobro u ovom slučaju je da vidite zaista jednu adekvatnu reakciju nadležnog ministarstava. Ministarka Grujičić potvrđuje da je reakcija ministarstva bila baš onakava kakva treba. Da su odmah pokrenuti interni i mehanizmi spoljašnje kontrole – pre svega zdravstvena inspekcija. Ono što u svim ovim slučajevima treba da sledi je Više javno tužilaštvo za koje ćemo videti na koji način će kvalifikovati krivično delo i da li ima elemenata krivične odgovornosti“, navodi poverenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari