Poverenica: Razmotriti izmenu mere ograničenja kretanja u domovima za starije 1Brankica Janković Foto: Beta/Milan Obradović

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu zdravlja da razmotre izmenu postojeće zabrane poseta i ograničenja kretanja u ustanovama za smeštaj starijih lica, nakon obraćanja građana i udruženja koji se bave zaštitom starijih u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, poverenica Janković je pozdravila činjenicu da je vakcinacija prvo počela u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj starih lica još krajem prošle godine, istovremeno ukazavši na druge zdravstvene rizike koje nosi dugotrajna izolacija i usamljenost kod starijih, poput povećanja depresije, anksioznosti i kognitivnih oštećenja, pre svih demencije.

Poverenica je takođe podsetila na dokument Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije na starije osobe, u kome se ističe da je zbog fizičkog distanciranja, starijima potrebna dodatna socijalna podrška jer se tokom izolacije mogu suočavati sa velikom patnjom, kao i da stariji imaju ista prava na život i zdravlje kao i svi drugi građani.

Prema važećoj Naredbi, korisnicima ustanova za smeštaj starijih lica u Srbiji potpuno je zabranjeno napuštanje objekta, a i posete su potpuno zabranjene izuzev unapred zakazanih, i to ukoliko u ustanovi, i kod zaposlenih i kod korisnika, u periodu od dve nedelje pre posete nema slučajeva obolelih, ili kada je korisnik vakcinisan a od druge doze je prošlo najmanje sedam dana.

Poverenica Brankica Janković naglasila je da su stariji građani i građanke Srbije podneli veliki teret pandemije jer su od samog početka.

Ona je navela da su stariji bili odvojeni od dece, rodbine i prijatelja, ali da su istovremeno pokazali visoku svest, razumevanje i poštovanje svih preduzetih epidemioloških mera, te očekuje da će nadležni pronaći adekvatan način za rešenje ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari