Poverenica: Siromašni, Romi i žene među najčešće diskriminisanima u Srbiji 1Foto FoNet Milica Vučković

Prema percepciji građana, nije došlo do smanjenja diskriminacije u javnom govoru u poslednje četiri godine, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja „Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji“ i „Odnos predstavnika organa javne vlasti prema diskriminaciji u Srbiji“ u Sava Centru rekla da je istraživanje pokazalo da su siromašni, Romi i žene među grupama stanovništva koje su najčešće diskriminisane u Srbiji.

Ona je kazala da se prema migrantima koji prolaze kroz Srbiju pokazuje najveći stepen distance, kao i da „preko 70 odsto ispitanika smatra da je govor mržnje prisutan u javnom prostoru“.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno uz podršku Saveta Evrope, u poređenju sa podacima u EU, u Srbiji je 34 odsto stanovinka izjavilo da je doživelo diskriminaciju u vezi posla, dok je 17 odsto ispitanika u EU izjavilo da je doživelo takvu diskriminaciju.

U isto vreme, 31 odsto građana Srbije je izjavilo da je doživelo neku diskriminaciju, a u EU 21 odsto.

Zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk je kazala da je upoređivanje podataka o diskriminaciji iz Srbije sa zemljama EU neophodno za donošenje odluka.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je istakla da je „diskriminacija svetski fenomen, na koji nijedno društvo nije imuno“, kao i da je potreban „brz odgovor“ institucija na svaku pojavu diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari