Brankica Janković: Zakon je isti za sve, pa i za ministra 1Foto: Medija centar

Povodom brojnih pitanja medija u vezi sa preporukom ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću da se izvini LGBT zajednici zbog diskriminatorne izjave, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da je Zakon o zabrani diskriminacije jasan…

…, isti za sve, da se jednako odnosi na sve građane i građanke Srbije, uključujući i ministra, i da je i u ovom slučaju poštovan rok od 90 dana za donošenje mišljenja o tome da li je došlo do povrede zakona i preporuku za njeno otklanjanje.

S obzirom da teče zakonom utvrđeni rok za postupanje ministra Popovića po preporuci, poverenica navodi da neće davati nikakav komentar. Nakon isteka roka za postupanje po preporuci, dalje ćemo postupati u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima.

– I dalje ću se u svom radu držati Ustava i zakona naše države, poručila je poverenica Janković. Podsetimo, poverenica je nedavno donela mišljenje, po pritužbi LGBT organizacija, da je ministar Popović prekršio Zakon o zabrani diskriminacije i diskriminisao LGBT populaciju pošto je na svom Tviter nalogu, a povodom vesti „Roko ima dve mame, Ana dvojicu tata: Prva gej slikovnica osvaja region, u planu na srpskom“, izjavio sledeće: „U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da ROKO IMA DVE MAME, A ANA DVOJICU TATA“.

Poverenica je dala preporuku da ministar objavi pisano izvinjenje pripadnicima LGBT populacije u roku od 15 dana od dana prijema ovog mišljenja sa preporukom, te da se ubuduće suzdrži od davanja izjava, širenja ideja i stavova kojima se omalovažavaju pripadnici LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama.

Međutim, ministar Popović je rekao da ne prihvata preporuku poverenice da se izvini LGBT populaciji, „i to neću uraditi jer nisam prekršio nijedan zakon, niti sam nekoga uvredio“.

– Glavno je pitanje zašto je poverenica spavala četiri meseca i ko je to naglo probudio da donese ovakvu odluku pred održavanje gej parade u Beogradu 16. septembra, izjavio je ministar Popović.

Azdejković: Premijerka da izvrši pritisak

Gej lezbejski info centar zahteva od premijerke Ane Brnabić da izvrši pritisak na ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića da postupi po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i u zakonskom roku se izvini LGBT populaciji zbog diskriminatornog tvita.

– Zapanjeni smo bahatošću ministra Popovića koji ignoriše odluke državnih organa i bez pardona krši Zakon protiv diskriminacije Republike Srbije. Smatramo da je skandalozno da ministar koji krši zakone ove zemlje i odbija da postupi po njima sedi u Vladi Republike Srbije. Zato zahtevamo od premijerke da izvrši pritisak na ministra Popovića kako bi u zakonskom roku od 15 dana postupio po preporuci poverenice. U suprotnom zahtevaćemo njegovu smenu, jer je neprihvatljivo da u Vladi Ane Brnabić sedi ministar koji diskriminiše LGBT populaciju i odbija da poštuje zakone ove zemlje, ističe za Danas Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari