Poverenik: Grad ne obrađuje podatke o ličnosti 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Gradska uprava grada Beograda i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu ne vrše obradu podataka o ličnosti lica do 19 godina starosti, kao ni zaposlenih i radno angažovanih lica u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda, utvrđeno je u vanrednom inpekcijskom nadzoru, saopštio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U saopštenju se navodi da je Poverenik sproveo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane rukovaoca Gradske uprave grada Beograda zbog obrade podataka o ličnosti lica do 19 godina, zaposlenih i radno angažovanih lica u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda radi dodele besplatnih vaučera.

„Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, je 7. novembra uputila dopis direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola kojim ih obaveštava da je potrebno da dostave podatke o broju dece, učenika, zaposlenih i radno angažovanih lica u tim ustanovama, isključivo u vidu potpisane i overene izjave direktora kojom se garantuje verodostojnost podataka najkasnije do 9. novembra do 15 časova, preko pisarnice Sekretarijata“, navodi se u saopštenju Poverenika.

Kako je Danas pisao, Grad je najpre tražio da škole dostave spiskove sa imenima i prezimenima učenika i zaposlenih, njihovim datumima rođenja i adresama, a nakon reakcije dela javnosti i prigovora koji su podneti Povereniku, odlučili su da im škole pošalju samo broj đaka i zaposlenih koji imaju pravo na besplatne vaučere za kupovinu sportske opreme.

Taj novi dopis je školama stigao 7. novembra, što je bilo i predmet nadzora Poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari