Poverenik: Pravno apsurdan stav Odbora Agencije protiv korupcije 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio da je to što se događalo danas na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu povodom predloga za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, politikantska kombinatorika koja sa zakonima i pravom nema nikakve veze.

Poverenik Rodoljub Šabić je podsetio je u saopštenju da su zajednički predlog za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zaštitnik građana i Poverenik podneli još 1. aprila 2015. godine, a da je razmatranje tog predloga Odbor odugovlačio više od dve godine.

U junu 2017. Odbor je jednoglasno podržao zajednički predlog Zaštitnika građana i Poverenika. Ipak, samo dve ili tri sedmice kasnije, početkom jula 2017. godine Odbor je naprečac, iz ko zna kojih razloga, promenio stav i saopštio da je predlog povučen i vraćen predlagačima da bi podneli nov.

I tada sam upozorio, rekao je Šabić, da je reč o pravno apsurdnom stavu, da Odbor može da promeni sopstveno mišljenje, da predloži Narodnoj skupštini da odbije predlog, ali da povuče predlog mogao je samo ovlašćeni predlagač, dakle Zaštitnik građana ili Poverenik.

U dva telefonska razgovora sa novim Zaštitnikom građana koji je sugerisao da podnesemo nov predlog, rekao sam da postupak po prvom mora da se okonča, ili odlukom Skupštine ili tako što će on povući predlog, a da tek nakon toga možemo razgovarati o novom kandidatu, naveo je Šabić i naglasio da Zaštitnik nikada nije pominjao eventualnog konkretnog kandidata.

U četvrtak popodne predsednik Odbora za pravosuđe me pozvao i saopštio da je Zaštitnik građana povukao prethodni predlog, a da će na sednici biti razmatran nekakav novi „zajednički“ predlog Zaštitnika građana i Poverenika. Rekao sam da nikakav novi zajednički predlog ne postoji, da o tome nije bilo ni reči i da ga po zakonu moraju podneti zajednički, objasnio je Šabić.

Prema rečima Poverenika, na današnjoj sednici predsednik Odbora, na kome je razmatran „zajednički“ predlog, ispoljio je „zabrinjavajući diletantizam i sklonost ka proturanju neistina i doveo Odbor u bukvalno karikaturalnu situaciju“.

Prvo je, ako je Šavić naveo, Odbor stavio van snage sopstveni zaključak, iz jula 2017. godine, isti onaj za koji sam i tada upozoravao da je nezakonit i neodrživ, a potom se upustio u razmatranje dva nevažeća predloga, onog iz aprila 2015. godine, koji je nevažeći, budući da po zakonu mora da bude zajednički i drugi koji je nevažeći iz istog razloga.

Odbor je utvrdio predlog koji u ceo ovaj „pravni“ galimatijas treba da uvuče i Narodnu skupštinu, predloživši joj da se izjašnjava o oba predloga, upozorio je Poverenik i zaključio da sve što se dešavalo na sednici Odbora predstavlja krupan, „dodatni“ doprinos daljem urušavanju, inače već narušenog autoriteta zakona i institucija ove države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari