Poverenik Marinović pokrenuo nadzor nad Ministarstvom prosvete 1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pokrenuo je postupak nadzora nad Ministarstvom prosvete kako bi se utvrdile činjenice u vezi sa propustima u funkcionisanju elektronskog dnevnika (esDnevnik).

To je Danasu potvrđeno u službi Poverenika.

Kako nam je rečeno, postupak nadzora nije vremenski oročen ali će se truditi da svoj posao završe što pre, a nakon što utvrde činjenice obavestiće javnost o tome i eventualnim daljim koracima.

U službi Poverenika nam je rečeno i da su, sem pisanja medija o incidentu sa esDnevnikom, o ovom slučaju obavešteni od građana.

Podsetimo, javnost je reagovala nakon što je reklama privatne firme Tesla softver za nadograđenu verziju esDnevnika počela da „iskače“ na zvaničnom portalu za pristup roditelja podacima iz dnevnika.

Iako je reklama brzo uklonjena, podacima iz esDnevnika Ministarstva prosvete jedno vreme je bilo moguće pristupiti preko portala pomenute kompanije moja.eskola.rs, uz unošenje korisničkog imena i lozinke koje su roditelji dobili u školama za logovanje na portal Ministarstva prosvete.

Firma Tesla softver je bila u konzorcijumu kompanija kojima je dodeljen posao uvođenja esDnevnika, a one su angažovane i na održavanju sistema.

U Ministarstvu prosvete rečeno je ranije Danasu da postavljanje sporne reklame nije bio nikakav upad u sistem već je to bespravno uradila strana kompanije koja je proizvela i koja održava softversko rešenje esDnevnika.

Na zahtev Ministarstva uklonjena je sporna reklama i onemogućen pristup podacima iz elektronskog dnevnika preko Teslinog portala sa parametrima koje su roditelji dobili od škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari