Poverenik Marinović: Predstoji usklađivanje svih zakona u Srbiji sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović je danas predstavio rezultate rada na analizi i planu za usklađivanje svih zakona koji koriste obradu podataka o ličnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti koji je na snazi od 2019. godine.

Na konferenciji za novinare o „Analizi sektorskih propisa i razreda plana za njihovo usklađivanje sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“ Marinović je rekao da je ceo projekat urađen uz podršku Evropske unije (EU) i Saveznog ministarstva Nemačke za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a da je sprovođenje podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Poverenik je naveo da će Ministarstvo za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja prvo početi to usklađivanje i naveo Zakon o radu koji treba da se uskladi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti u delu o obradi podataka o ličnosti.

Naglasio je da je to ogroman posao u vreme ubrzanog razvoja tehnike i tehnologije, pojave veštačke inteligencije, kamera za prepoznavanje lčica.

Marinović je ocenio kao dobro je što je za analizu odabrana baš oblast rada, zapošljavnja i radnih odnosa jer mnogi propisi u toj oblasti sadrže odredbe o obradi podataka o ličnosti, a morali bi da budu usklađeni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, i jer je obrada podataka o ličnosti u oblasti rada osetljiva zbog obima i vrste podataka koji se obrađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari