Poverenik naložio tužilaštvu da odgovori Transparentnosti na pitanja o Prokopu 1Foto: Ljiljana Bukvić

Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je Višem javnom tužilaštvu da odgovori organizaciji Transparentnost Srbija (TS) zbog čega nije podnelo tužbu „za utvrdjivanje ništavosti ugovora o izgradnji zgrade železničke stanice Prokop“.

Inicijativu su u februaru 2021. godine podneli TS i Koalicija za nadzor javnih finansija, pošto su ukazali na nezakonitosti u postupku zaključenja tog ugovora.

„Tužilaštvo je zaključilo da ‘nema osnova za postupanje javnog tužilaštva po podnetoj inicijativi i osnova za podnošenje tužbe u parničnom postupku’ bez obrazloženja na osnovu kojih dokumenata i činjenica je donelo takvu odluku“, saopštila je Transparentnost i dodala da je tužilaštvo odbilo da dostavi obrazloženje tvrdeći da nije reč o informaciji od interesa za javnost.

Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje po kojem „sve informacije kojima raspolaže Tužilaštvo, koje su nastale u radu ili u vezi sa radom Tužilaštva jesu informacije od javnog značaja za koje javnost ima pravo da zna“.

Transparentnost Srbija je, kako su naveli, do sada u više navrata, nažalost bezuspešno, ukazivala da je pretpostavka efikasne borbe protiv korupcije veća javnost rada javnog tužilaštva i da bi jedan od mogućih načina njenog postizanja bile periodične konferencije za javnost na kojima bi nadležni davali informacije koje se tiču krivičnih postupaka za koje postoji interes.

„Pored toga, javnost njihovog rada može se postići i objavljivanjem odgovorajućih informacija o konkretnim predmetima na zvaničnim veb prezentacijama javnog tužilaštva“, navela je TS uz konstataciju da Republičko javno tužilaštvo još nije objavilo godišnji izveštaj za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.