privredni rastFoto: Shutterstock/GaudiLab

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da poslodavac ne bi trebalo da zna dijagnoze zaposlenih, komentarišući navode da je bar jedan pacijent ostao bez posla zbog psihijatra u beogradskom Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali.

„Ni u jednom slučaju poslodavac ne treba da zna dijagnoze, odnosno šifre bolesti zaposlenih, već ‘samo’ da li je taj radnik zdravstveno sposoban da obavlja poslove na svom radnom mestu, i u slučaju potrebe, razlog odsustva sa posla usled bolovanja zaposlenog“, rekao je Marinović za današnju Politiku.

Istakao je da bi građani, ukoliko sumnjaju da se njihovi podaci o zdravlju obrađuju bez pravnog osnova, trebalo prvo da se obrate ustanovi koja je rukovodilac tim podacima, pa zatim povereniku.

On je dodao da će se institucija poverenika o tom slučaju izjasniti po završetku nadzora koji je pokrenut, nakon utvrđivanja svih činjenica.

„Ukoliko postoje nepravilnosti i postupanje suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, propisane su kazne za rukovaoca podacima o ličnosti koji ima svojstvo pravnog lica u rasponu od 50.000 do dva miliona dinara, kao i sankcije za odgovorono lice u rasponu od 5.000 do dva miliona dinara“, naveo je Marinović.

Kada je u pitanju kazna za psihijatra, poverenik navodi da je on ne može izreći, ali da ukoliko dođu do zaključka da je učinjeno krivično delo, o tome mogu obavestiti nadležno tužilaštvo.

Portal BIRN ranije je pisao da je psihijatar Aleksandra Miljatovića iz Doma zdravlja na Paliluli, velikom broju pacijenata koji su se lečili u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja doma zdravlja na Paliluli upisivao šifre teških psihijatrijskih i neurodegenerativnih bolesti od kojih oni nisu bolovali i da se manipulisanje dijagnozama poklopilo se sa periodom kada je psihijatar Miljatović krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari