Poverenik sa delegacijom taksista 1Foto: Bozidar Petrović / FoNet

Predstavnici taksista, koji navode da zastupaju interese 16 hiljada taksista preduzetnika u Srbiji, obavestili su danas Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da su se više puta obraćali raznim državnim institucijama povodom problema koje imaju i da, nažalost, nisu udostojeni bilo kakvog odgovora.

Poverenik je danas primio delegaciju Ugovorne privredne taksi komore Srbije (UPTKS) u čijem sastavu su bili Dragan Jovanović predsednik UPTKS, Saša Knežević zamenik predsednika UPTKS i Milorad Đokić v.d. generalnog sekretara.

Oni su ga obavestili da su se žalili raznim institucijama, od Poreske uprave, preko nekoliko ministarstava do predsednika Republike, u cilju rešavanja nagomilanih problema koje taksisti imaju, u vezi sa porezima, zdravstvenim osiguranjem, osnovnim sredstvima i slično, navodi se u saopštenju Poverenika.

Poverenik je delegaciji taksista objasnio da im formalnu zaštitu njihovih prava može pružiti samo u okviru svojih zakonom utvrđenih ovlašćenja, dakle u meri u kojoj se njihovi zahtevi zasnivaju na Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Van toga, rekao im je on, kako god ocenjivao način na koji drugi državni organi komuniciraju s građanima i okruženjem, poverenik formalno na to ne može uticati.

Nezavisno od toga obećao im je da će se organima kojima su se oni obraćali, i on obratiti sa molbom da na adekvatan način odgovore na njihova pitanja, odnosno zahteve za razgovor, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari