Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti pokreće vanredni nadzor u Voltu 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Dostavljač kompanije Volt, koji je korisnici usluga poslao privatnu SMS poruku, dan nakon joj je isporučio večeru, dobio je otkaz ugovora o radu zbog, sada već izvesno, nezakonite zloupotrebe ličnih podataka, a Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je za sledeću nedelju vanredni nadzor u toj firmi, kako bi se utvrdilo najpre kako je do zloupotrebe došlo, a zatim i da li je to izolovani slučaj ili ih je bilo još, saznaje Danas.

– Institucija poverenika će pokrenuti vanredni inspekcijski nadzor u pomenutoj kompaniji, neke od pripremnih radnji su već otpočete, a sam nadzor biće izvršen tokom sledeće nedelje, potvrdio je za Danas poverenik Milan Marinović.

On je pojasnio da je u konkretnom slučaju osnov za kontrolu činjenica da je narušena zaštita podataka o ličnosti jedne sugrađanke.

– A naš posao je da proverimo najpre kako je došlo do toga, a zatim i da li je to usamljen slučaj i kako se već barata sa podacima građana koji naručuju dostavljanje hrane od te kompanije, pojasnio je Marinović.

Podsetimo, prethodnih dana je društvenim mrežama kružio snimak ekrana telefona, gde je dostavljač, dan nakon dostave, pitao korisnicu „kakva je bila hrana“, a zatim se u drugoj poruci „zahvaljuje“ jer je dobio otkaz, s obzirom da ga je ona prijavila kompaniji.

Iz Volta su Danasu potvrdii da se taj incident dogodio, kao i da je kuriru raskinut ugovor o radu, zbog zloupotrebe ličnih podataka, koji smeju da se koriste isključivo prilikom dostave hrane, te je on time prekršio pravila koja stoje u svim ugovorima koje je kao zaposleni morao da potpise, rekli su iz kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari