Povlači se sa tržišta Srbije lek protiv kašlja 1Foto: Dejana Majstorović

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da je uputila pismo zdravstvenim radnicima da se sa tržišta Srbije povuče lek Folkodin.

Lek Folkodin koristi se za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja, uzrokovanog oboljenjima respiratornih puteva.

„Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore. Nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa“, navodi se u pismu Agencije za lekove i medicinska sredstva zdravstvenim radnicima.

Kako naglašavaju, jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva nalažu da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

„U slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. Ako jesu, potrebno je da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore“, ističe se u pismu.

Takođe, podsećaju da zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lek Nacionalnom centru za farmakovigilancu ALIMS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari