Povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja: Centralna državna manifestacija u Prokuplju, komemoracija za poginule u Nišu 1FoNet/Beoinfo

Povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu danas će biće otkrivene i osveštane spomen-ploče novim kosovskim junacima.

Otkrivanju spomen- ploča poginulim pripadnicima vojnih, policijskih i bezbednosnih snaga u ratu na Kosovu i Metohiji i kopnenoj zoni bezbednosti od 1998. do 2003. godine prisustvovaće potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Predlog za postavljanje memorijalnih ploča dao je general u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević.

Državna komemoracija počinje u 14 časova, najavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ministar Selaković je prethodno kazao da će u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na 19 spomen- ploča biti ispisana imena i prezimena, kao i godine rođenja 1.139 vojnika, policajaca i dobrovoljaca poginulih na Kosovu od 1998. do 1999. godine i u kopnenoj zoni bezbednosti od 2000. do 2003. godine.

Povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja: Centralna državna manifestacija u Prokuplju, komemoracija za poginule u Nišu 2
Foto: EPA-EFE/- YUGOSLAVIA OUT

Inicijativa madih za ljudska prava pozvala je Vladu Srbije da opozove učešće generala Lazarevića na ovoj državnoj komemoraciji, ocenjujući da bi ono bilo „teška uvreda za civilne žrtve NATO bombardovanja i sve žrtve rata na Kosovu, pošto je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine“.

Penzionisani general Lazarević jbio je komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora po komandnoj odgovornosti zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova.

Inicijativa je takođe pozvala Vladu da na ovoj državnoj komemoraciji bude pročitan za sada „jedini verodostojan popis civilnih žrtava NATO bombardovanja, koji je 2014. godine sačinio Fond za humanitarno pravo“.

Prema tom popisu, u NATO bombardovanju SRJ poginulo je 756 ljudi, i to 452 civila i 304 pripadnika oružanih snaga.

Među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 Roma i 14 građana drugih nacionalnosti, izvestio je Fond.

Stradalo je 274 pripadnika Vojske Jugoslave i MUP i 26 pripadnika „Oslobodilačke vojske Kosova“, navela je ta organizacija.

Država Srbija ni posle 25. godina od NATO bombardovanja nije saopštila zvaničan broj i imena poginulih civila i pripadnika oružanih snaga u toj operaciji, koju deo stručnjaka označava kao agresiju, pre svega zbog toga što je nije odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

Centralna državna manifestacija u Prokuplju

Povodom 25- godišnjice NATO agresije na SRJ, u Prokuplju, na Trgu Topličkih junaka, večeras u u 20 časova biće održana državna manifestacija Dan sećanja na stradale, najavila je Vlada Srbije.

Centralnom državnom obeležavanju ove godišnjice prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Niš: Zatvoren saobraćaj

Povodom obeležavanja ove godišnjice, danas od 12 do 16 časova biće zatvoren deo Niša oko Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Saobraćaj se zatvara na Bulevaru Medijana od kružnog toka kod Stop šopa do raskrsnice sa Knjaževačkom ulicom, kao i Vizantijski bulevar od kružnog toka do Tržnog centra “Roda” i crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Zbog izmene režima saobraćaja, Direkcija za javni gradski prevoz preusmeriće linije broj 4 i 6.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari