Povratak na mapu zdravstvenog turizma 1

U budžetu opštine Raška za 2017. godinu opredeljenja su sredstva namenjena poboljšanju komunalne infrastrukture u Jošaničkoj Banji.

Prošle godine u ovoj banji je rekonstruisano je Novo kupatilo, za šta je Ministarstvo turizma izdvojilo 10 miliona dinara, a opština Raška pet miliona. Ulaganjima u ovoj godini u ovaj objekat biće stvoreni uslovi da posle višedecenijske pauze ponovo proradi odeljenje fizijatrije, što znači povratak Jošaničke Banje na mapu zdravstvenog turizma u Srbiji.

Prošlogodišnji radovi na Novom kupatilu izvedeni su pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva jer se objekat od 1997. nalazi pod zaštitom države kao kulturno dobro, a tako će biti i u nastavku radova tokom 2017.

Dejan Koturović, predsednik MZ Jošanička Banja ističe da je malo mladih ljudi i porodica sa malom decom koji žive i rade u Banji.

– Odlučili smo da sudbinu i razvoj banje uzmemo u svoje ruke, pre svega proaktivnim stavom u društvenim i političkim aktivnostima na teritoriji Raške. Takav odnos prema banji rezultirao je podrškom meštana, ali i rukovodstva Opštine Raška za naše ideje. A one su, pre svega, vezane za poboljšanje infrastrukture i kreiranje povoljnijeg ambijenta za investitore. Neke aktivnosti poput pregovora na državnom nivou između Fonda PIO, vlasnika objekta „Stacionar“ započetog pre četrdeset godina i opštine Raška, u vezi stavljanja u funkciju tog objekta su van našeg uticaja, ali mi imamo poverenje u opštinsko rukovodstvo da će se izboriti za rešenje koje najviše odgovara interesima banje, ističe Koturović. On napominje da je za tekuću godinu planiran početak radova na uređenju rečnog korita na rekama Jošanica i Samokovka.

– Opština je planirala 10 miliona dinara za sufinansiranje projekta regulaciije rečnih korita na pomenutim rekama uz očekivanje značajnijeg ulaganja od strane JVP Srbijavode. Planirano je isto toliko novca i za gradnju kanalizacione mreže na potezu koji pokriva uređenje rečnog korita, a koje mora da prethodi regulaciji. Mesna zajednica je uradila projekat rekonstrukcije Starog kupatila u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Ukupno je planirano 3,5 miliona dinara, od toga 1,5 miliona iz budžeta opštine. U toku je izrada projekta za detaljno uređenje parka koje obuhvata i gradnju manjeg otvorenog bazena između Starog i Novog kupatila. Za realizaciju je potrebno 16 miliona dinara od čega je šest lanirano iz budžeta opštine. Kako bismo upotpunili turističku ponudu u letnjem periodu urađen je je i projekat pešačke/biciklističke staze u najlepšem predelu Jošaničke Banje, kroz banjsko borje. Ova staza će se naći na zvaničnoj mapi pešačkih i biciklističkih staza Turističke organizacije Srbije. Za realizaciju ovog projekta planirano je 300.000 dinara, tvrdi predsednik ove MZ. Krajem 2016. započeta je i procedura oko obezbeđivanja zemljišta za izgradnju Turističko-informativnog centra i ove godine će se nastaviti sa tim poslom, a očekuje se izrada projektne dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari