Povratak "zatvorskog bratstva", smenjeni profesori uzbunjivači 1Foto: Wikipedia/ Dushan wideway

Glavni akteri čuvene afere „Indeks“ , u okviru koje su, u februaru 2007, zbog sumnje da su prodavali ispite i diplome, uhapšeni gotovo svi rukovodioci i veliki broj profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta, ponovo se, sudeći prema poslednjim imenovanjima, vraćaju na vlast u toj visokoškolskoj ustanovi.

Dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Dragan Vujisić juče je, naime, za nove prodekane u toj visokoškolskoj ustanovi imenovao Sreta Purića, koji je u vreme afere „Indeks“ bio dekan Pravnog fakulteta, i koji je, kao osumnjičeni akter te afere, 2007. proveo više meseci u istražnom zatvoru, zatim Srđana Đorđevića, takođe hapšenog zbog sumnje da je prodavao ispite, dok je za direktora fakultetskog Instituta za pravna i društvena istraživanja postavio Miodraga Mićovića, optuženog za učešće u korupcionaškoj aferi vezanoj za prodaju ispita i diploma.

Indikativno je da, tvrde na Pravnom fakultetu, dekan Vujisić nije sačekao odgovor Komisije za akreditaciju kojoj se prekjuče obratio sa zahtevom da ukine mere koje osumnjičene u aferi „Indeks“, do okončanja postupka koji se protiv njih i dalje vodi u Višem sudu u Smederevu, onemogućavaju da budu imenovani na rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Vujisić je, otuda, samoinicijativno odlučio da nekolicinu „indeksovaca“ vrati na vlast na fakultetu. Prethodno je, navode naši izvori, sa mesta prodekana Pravnog fakulteta smenio dr Srđana Vladetića i dr Jasminu Labudović Stanković, koji imaju status uzbunjivača u toj obrazovnoj ustanovi, dok su dr Veljko Vlašković i dr Zoran Jovanović podneli ostavke na tu funkciju.

Bolji poznavaoci prilika u šumadijskoj akademskoj zajednici smatraju, međutim, da dekan Vujisić najnovije kadrovske poteze na Pravnom fakultetu nije smeo da povuče bez „miga“ odozgo, odnosno iz rektorata Univerziteta u Kragujevcu, na čijem čelu je nedavno došlo do smene, kojoj je prethodila višemesečna medijsko-policijska hajka protiv doskorašnjeg rektora Nebojše Arsenijevića, kojeg je na toj funkciji zamenio Nenad Filipović.

Akteri afere „Indeks“ su nedugo po izlasku iz istražnog zatvora, u kojem su 2007. proveli po sedam meseci, bili preuzeli vlast na Pravnom fakultetu, na kojem su godinama potom bili na rukovodećim funkcijama. Jedan od od njih, Predrag Stojanović, godinama je nakon izlaska iz istražnog zatvora bio dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari