Povređena četiri policajca 1

Dvojica kosovskih policajaca su teže povređena, a dvojica lakše, u Mušutištu, kod Suve Reke, u sukobu sa nekoliko stotina Albanaca, koji su se suprotstavili poseti srpskih izbeglica, tvrdeći da „nema ni poseta, ni pomirenja“ dok se ratni zločinci ne
osude za zločine počinjene u Suvoj Reci, navode danas prištinski mediji.

Uhapšena su 24 učesnika protesta. Vlada Kosova je osudila incident, navodeći da poštuje pravo
svih građana na miran protest i da su zahtevi za kažnjavanje ratnih zločinaca legitimni, ali i da svaki stanovnik Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, ima pravo da se vrati na svoju imovinu.

To pravo gantuju Ustav Kosova i međunarodne konvencije i u skladu je sa tradicijom i željom i vizijom naroda Kosova o mirnoj koegzistenciji, saopštila je Vlada Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ocenio da se mora poštovati pravo vlasništva svake osobe.

„Scene iz Mušitišta su nepotrebne i neprihvatljive, nisu u interesu Kosova, niti njegovih građana“, naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, svako ima pravo da se vrati na svoje imanje, bez obzira na etničku pripadnost, što se mora poštovati.

Problemi nestalih, raseljenih i zauzete imovine su otvorene rane iz rata. Moramo zalečiti te rane što je pre moguće i suočiti se sa budućnošću – mirom, dijalogom, saradnjom, saopštio je Tači.

Nasilju nema mesta na novom Kosovu, poručio je Tači, uz konstataciju da će svi počinioci zločina odgovarati, jer je „pravda preduslov za iskreno pomirenje i izgradnju multietničkog Kosova“.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli je izjavio da Kosovu nisu potrebni incidenti kakvi su se dogodili u Mušutištu.

„Takve događaje mogu zloupotrebiti oni koji žele da spreče konsolidaciju kosovske države i predstave negativnu sliku o našoj zemlji u svetu. Pravo na poštovanje religijskih ubeđenja, sloboda kretanja, pravo povratka na svoju imovinu predstavljaju osnovna prava iz Ustava Kosova i moramo ih garantovati“, poručio je Veseli.

Kancelarija Evropske unije u Prištini je izrazila zabrinutost zbog incidenta u Mušutištu i odala priznanje policiji, jer je sprečila povrede i materijalnmu štetu.

„Shvatamo ratne rane, ali poštovanje prava na povratak je neophodno za normalizaciju odnosa na Kosovu“, saopštila je Kancelarija UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari