Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izdala je preporuku i mišljenje u kojoj se navodi da je odlukom o finansijskoj pomoći bračnim parovima Skupština grada Jagodine povredila načelo jednakih prava i obaveza. Naime, prema odluci koja je usvojena 1. januara ove godine bračnim parovima u ovom gradu, nakon zaključenja braka, sleduje nagrada od 3.000 evra u dinarskoj protiv vrednosti.


Milan Antonijević, izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, koji je povodom ove ove odluke poslao pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti, navodi za naš list da odluka predstavlja težak oblik diskriminacije prema određenim kategorijama građana Jagodine i to na osnovu njihovog bračnog i porodičnog statusa, kao i starosnog doba.

– Među uslovima koji su propisani za dobijanje pomoći navodi se da je neophodno da se radi o prvom braku supružnika, da je barem jedan supružnik stariji od 38 godina, kao i da je jedan od njih rođen na teritoriji grada Jagodine, odnosno da deset godina neprekidno živi na teritoriji ovog grada i da pre zaključenja ovog braka supružnici nemaju dece iz vanbračnih zajednica. Takođe, potrebno je da pre zaključenja ovog braka supružnici nisu bili u vanbračnoj zajednici, da zaključeni brak mora trajati najmanje pet godina i da iz ove zajednice u periodu od pet godina mora biri rođeno bar jedno dete, ukazuje Antonijević.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kaže za Danas da je Skupština grada Jagodine dužna da iz odluke o finansijskoj pomoći bračnim parovima eliminiše uslove kojima je povređeno načelo jednakosti uskraćivanjem prava na finansijsku pomoć pojedinim kategorijama građana Jagodine.

– Na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije skupština ovog grada je dužna da u roku od 30 dana postupi po preporuci i otkloni nedostatke. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo biti prinuđeni da izdamo još jednu napomenu, a ako ni to ne urodi plodom, pokrenućemo postupak pred sudom, ukazuje Petrušićeva.

Sa druge strane, gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma ne vidi šta je sporno u odluci Skupštine opštine Jagodina.

– Dok građani odobravaju ono što činimo za njih, razni pravnici, stručnjaci i zaštitnici ljudskih prava, našu nameru da bolji život svakog građana stavimo u prvi plan, očigledno žele da ospore pod objašnjenjem da kršimo ljudska prava i diskriminišemo građane, ističe Marković. On dodaje da grad Jagodina ima najbolji socijalni program u Srbiji, kao i da se već šest godina sprovode mere za povećanje nataliteta i bolji položaj porodice i dece u društvu.

– U Jagodini od 2004. godine nije povećana cena vrtića, svaki đak prvak prilikom polaska u školu dobije 8.000 dinara, podeljeno je 800 rančeva sa kompletnim školskim priborom za đake čije su porodice u teškoj materijalnoj situaciji, a za sve učenike koji putuju iz sela obezbeđen je besplatan prevoz, ukazuje Marković.

Palma zove poverenicu na venčanje

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma pozvao je Nevenu Petrušić da dođe na prvo naredno venčanje bračnih parova starijih od 38 godina koji će dobiti finansijsku pomoć. „Verujte da njihovo „da“ pred matičarem znači i apsolutno prihvatanje odluke Skupštine grada Jagodine, koja ima za cilj borbu protiv bele kuge i povećanje nataliteta“, poručio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari