– Požar koji je u petak veče počeo u okolini primorskog grada Makarska, a koji je više od 250 vatrogasaca gasilo sve do juče popodne, konačno je lokalizovan. Jaka olujna bura koja ga je tokom tri dana podsticala se smirila, a na svu sreću žrtava nije bilo.

U gašenju požara učestvovalo je oko 250 vatrogasaca sa 70 vozila iz svih primorskih županija, a zbog loših vremenskih uslova u toku noći su priskočile i vatrogasne jedinice iz unutrašnjosti zemlje i 50 specijalno školovanih pripadnika Hrvatske vojske, kao i jedan avion „kanader“, tri „er traktora“ i jedan specijalni helikopter za gašenje.

Oko 150 građana Makarske evakuisano je iz svojih domova zbog požara koji je počeo u petak u kasnim večernjim satima u okolnim šumama, a koji se narednog dana približio i samom gradu. Požar koji je buknuo zapadno od Makarske, zaustavljen je u delu prema gradu, ali se potpomognut burom razbuktao oko 21 čas. Kako je navedeno, požar je zahvatio deo iznad Krvavice prema Biokovu i iznad Promajne prema podnožju Biokova.

U gašenju požara lakše su povređena dva vatrogasaca. Županijski vatrogasni zapovednik Dražen Glavina, koji vodi akciju gašenja, rekao je da je u vatri izgorela najvećim delom borova šuma na površini od oko 700 hektara. Vatru gasi više od 200 vatrogasaca sa 90 vozila, a požar je podsticala olujna bura, koja je povremeno duvala brzinom većom od 100 kilometara na sat.

Vatrogasci su suzbili požar koji je u jednom trenutku ugrozio kuće u oblasti Kuk i mestu Krvavica, ali ga je vetar ponovo podstakao kod Krvavice i vatra se proširila prema Promajni, gde je oštetila nekoliko vozila. U pomoć vatrogascima iz Splita su poslata i tri aviona za gašenje požara i tri helikoptera, ali zbog vrlo jakog vetra nisu mogli da se upuste u operaciju. Zbog velikog požara državni put D8 je od subote uveče zatvoren za saobraćaj. Požar nije omeo snabdevanje električnom energijom na Makarskom primorju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari