Fond za zaštitu životne sredine Grada Požarevca je vodeća institucija u oblasti investicija u životnu sredinu, osnovana u septembru 2005. godine, odlukom tadašnje Skupštine opštine sa izuzetno ambicioznim krugom poslova na borbi za kvalitetniji život.

U krug poslova koje obavlja Fond za zaštitu životne sredine spada i upravljanje projektima te finansijsko posredovanja u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine, kao i u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, a u skladu sa nacionalnim programom zaštite životne sredine i drugim strateškim planovima i programima, kao i zaključenim međunarodnim ugovorima.

Prihodi Fonda su u proteklim godinama ostvarivani od naknada zasnovanih na principu „zagađivač plaća“, odnosno na osnovu Uredbe o vrstama zagađivanja, kriterijumima za obračun naknade za zagađivanje životne sredine i obveznicima, visini i načinu obračunavanja i plaćanja naknade usvojenoj u 2005. godini.

Fond je osnovan kao pravno lice. Danas poseduje Upravni odbor koga čini devet članova, Nadzorni odbor sa pet članova i direktor Fonda. U okviru Fonda postoje i tri komisije i to: komisija za konkurse, komisija za marketing i komisija za planiranje. Svake godine se donosi i program rada i finansijski plan Fonda, koji poseduje svoj statut i pravilnik o radu, a. nema stalno zaposlene radnike. Operativni deo rada obavljaju gradske stručne službe.

Tokom tekuće godine, Fond je raspolagao sa 357 miliona dinara. Ta sredstva utrošena su kroz četiri konkursa, koja je Fond realizovao.

Iz Fonda se svake godine izdvaja značajan deo sredstava za poboljšanje kvaliteta životnih uslova u najugroženijim seoskim sredinama. Tokom ove i prethodnih godina, izvršeno je proširenje toplifikacione mreže u nekoliko sela koja gravitiraju oko Kostolca. Takođe, Fond je izdvajao značajna sredstva i za gradska javna preduzeća, a za projekte vezane za ekologiju i poboljšanje životne sredine.

Početkom prošle godine Fond je dobio na upravljanje i Spomen park. Pored redovnog čišćenja i održavanja Čačalice, Fond je preuzeo i obavezu završetka Ekološkog doma u Spomen parku.

Veliki je broj projekata koji su realizovani iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine, a kako kaže direktor Fonda, Milutin Vasić, svi projekti su podjednako značajni i ne bi mogao da se izdvoji nijedan posebno. U okviru realizacije projekta „Požarevac moja planeta“, list Braničevo Danas, u narednom periodu, pokušaće da vam približi sve onošto je Fond do sada uradio, gde je investirao i koji su planovi za naredni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari