Poziv državi na dogovor sa prosvetnim radnicima (VIDEO) 1Foto: V. Stojsavljević

Rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika pozvalo je danas premijerku Srbije i ministre finansija i prosvete da organizuju sastanak sa sindikatima na kome bi se pronašlo rešenje za masovne tužbe koje su pokrenuli prosvetni radnici zbog neplaćenog regresa, toplog obroka, kao i rada po individualnom obrazovnom planu IOP 1 i 2.

Jasna Janković, predsednica Unije, rekla je na konferenciji za medije ispred zgrade Vlade da su zaposleni u obrazovanju širom Srbije pokrenuli ili planiraju da pokrenu na stotine tužbi i podsetila da je Vrhovni kasacioni sud presudama u nekim slučajevima potvrdio da su prosvetni radnici u pravu.

Član Unije Zvonimir Jović je rekao da je samo u Vojvodini u toku oko 700 sudskih sporova u kojima zaposleni koji primaju minimalnu zaradu, a to su tetkice, domari i administrativni radnici sa četvrtim stepenom, traže da im država isplati dodatak za regres i topli obrok. Jović je kazao da nekome ko radi za minimalac ne mogu ove naknade da budu uračunate u koeficijent i napomenuo da je za državu bolje i jednostavnije rešenje da isplati ova dugovanja nego da plati četiri do pet puta više po okončanju sudskih postupaka.

Vladimir Adžić, član Unije zadužen za finansije, je istakao da je taj sindikat podneo inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti izmenjene Uredbe o koeficijentima zaposlenim u javnim službama, čime je ukinu dodatak od 10 odsto za rad po IOP-u zaposlenima u redovnim školama.

– Pozivamo premijerku i ministre finansija i prosvete na ozbiljan razgovor da spasimo šta se spasiti može. U ovom trenutku se naš sindikat ponaša državnotvornije nego oni koji bi trebalo da čuvaju državnu kasu – ocenio je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari