Prava lokalnim samoupravama na kašičicu 1Foto: J. Marjanović

Položaj lokalnih samouprava u Srbiji karakteriše neprimereno visoki stepen centralizacije koji je u mnogo čemu suprotan Evropskoj povelji o lokalnoj samupravi donetoj još daleke 1985. godine.

To je jedan od zaključaka juče održanog okruglo stola u Kraljevu u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju, Demokratskog političkog foruma i Fondacije Fridrih Ebert na temu „Decentralizacija i izazovi lokalne samouprave danas“.

Ovo je bio povod da se na jednom mestu okupe predstavnici grada Kraljeva, gradske uprave, političkih stranaka i civilnog društva iz Kraljeva i da, kako neko od učesnika reče, po ko zna koji put, u ovakvom formatu, iznesu svoja mišljena o položaju lokalnih samouprava u našem društvu.

Brojni su razlozi zbog čega se u Srbiji položaj lokalnih samouprava ne menja ili, čak, pogoršava u odnosu na proklamovane političke ciljeve a neki od tih razloga se nalaze još u Ustavom definisanom položaju istih. Jer, taj akt ne razlikuje izvorne i poverene nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom rasprave u Kraljevu, kao jedan od razloga za neadekvatan položaj lokanih samouprava danas, navedene su i političke stranke koje za bezmalo četri decenije funkcionisanja višestranačja u Srbiji nisu uspele da profilišu svoju ulogu kao subjekta političkog sistema koji između ostalog treba da posluži građanima kao komunikacijski kanal njihove pune participacije u procesima odlučivanja.

Uz neadekvatan izborni sistem koji je produkt takvog funkcionisanja političkih stranaka eto dovoljno razloga za skepsu koja je vladala kod dobrog dela učesnika u debati da će se, skorije, nešto značajnije menjati u lošem položaju lokalnih samouprva danas. No svi su maltene saglasni da predstojeće, najavljene izmene najvišeg pravnog akta i aktivnosti koje će tim povodom uslediti treba da budu iskorišćene i za iznošenje od stručne javnosti već definisanih predloga za popravljanje položaja lokalnih samouprava čiji bi krajnji ishod bilo njihovo snaženje kroz prenos većeg obima nadležnosti i jačanje njihove finansijske nezavisnosti u odnosu na centralnu vlast.

Nažalost, jedno su stavovi struke i organizacija civilnog društva kao i potrebe građana a drugo je, famozna, politička volja da se postojeći politički sistem, u delu definisanja položaja lokalnih samouprava, menja. Otud i nevesela strepnja da će se slična rasprava, kroz koju godinu, ponoviti u sličnom ili drugom formatu, a da se stanje, nažalost, neće mnogo promeniti. A do tada će biti kao što je sada, rečeno primerima iz Kraljeva, da se na jednoj strani pred lokalne samouprave postavljaju zahtevi u smislu povećanja poslova a smanjuju prihodi i ograničavaju prava unapređenja kadrovskih kapaciteta lokalnih uprava. Ali, ponovi neko na skupu u Kraljevu, nada umire poslednja.

 

 

PS Molim vas da kao autora fotografija potpišete

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari