Pravilnici o ocenjivanju nisu promenjeni 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Pravilnici o ocenjivanju u osnovnoj i srednjoj školi nisu promenjeni, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete, povodom niza netačnih informacija koje su se prethodnih dana pojavile u nekoliko medija.

Jedan beogradski dnevni list preneo je izjavu Marije Krnete iz Ministarstva prosvete da „učenik najviše dva puta može da traži ponavljanje kontrolnog“ i da će se „testovi ponavljati na zahtev razrednih starešina, ali i đaka“.

Iz Ministarstva prosvete to demantuju.

– Ponavljaju se samo one pismene provere na kojima je više od polovine učenika jednog odeljenja dobilo slabu ocenu. Pismena provera se tada ponavlja za te i učenike koji nisu zadovoljni ocenom na toj proveri. Pismene provere na kojima nije bilo više od 50 odsto slabih ocena se ne ponavljaju, bez obzira na nezadovoljstvo pojedinih učenika postignutim rezultatom – kažu u Ministarstvu.

Pojedini mediji kao „novinu“ su naveli da kontrolni zadaci moraju biti najavljeni najmanje pet dana ranije, što takođe nije tačno. U Pravilniku o ocenjivanju u osnovnoj školi, koji je donet još 2013. i Pravilniku o ocenjivanju u srednjoj školi iz 2015. (koji i dalje važe) piše da se raspored pismenih zadataka i pismenih provera dužih od 15 minuta objavljuje za svako odeljenje na oglasnoj tabli škole, odnosno na njenoj zvaničnoj internet strani, najkasnije do kraja treće nastavne nedelje u svakom polugodištu. Nastavnik je dužan da pet dana pre provere obavesti đake koji sadržaji će biti na kontrolnom, odnosno pismenom. U Ministarstvu kažu da se pomenute odredbe, iako važe više godina, u pojedinim školama ne primenjuju dosledno i da bi bilo dobro da se na savetima roditelja i roditeljskim sastancima više razgovora o pravima i obavezama, kako učenika, tako i nastavnika u procesu ocenjivanja.

Netačna je i informacija iz nekih medija da se ocene sa 15-minutnih provera znanja nigde ne upisuje i ne treba da utiču na krajnju ocenu. Pravilnik propisuje da se te ocene ne unose u dnevnik, ali ih nastavnici beleže u svoje pedagoške sveske i itekako ih uzimaju u obzir kada izvode zaključnu ocenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari