Pravnici o intervjuu Dijane Hrkalović: Ovakav vid odbrane izrugivanje pravosuđu i državi 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ispovest Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, date tabloidu Objektiv i dalje je tema broj jedan u Srbiji. Sagovornici Danasa ukazuju da je nekada bilo krivično delo javno komentarisanje sudskih postupaka dok oni traju, a da su to delo naprednjaci dekriminizovali.

Neko od njih su još prošle godine predvideli ovakav ishod, kada je Hrkalovićka privedena, a pravnici takođe smatraju da je ovakav vid odbrane izrugivanje pravosuđu i državi.

Hrkalović je u intervjuu optužila bivšeg šefa i ministra policije Nebojšu Stefanovića da je „ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice“ i da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka.

Faktički, za sve za šta je sumnjičena, iako je optužena samo za trgovinu uticajem, Hrkalović je svalila na svog bivšeg šefa a pritom je “čelična lejdi srpske policije” iskoristila vreme i prostor da nahvali predsdnika Aleksandra Vučića i iskaže mu neizmerno divljenje.

Advokat Ivan Ninić nije želeo da komentariše intervju bivše državne sekretarke, navodeći za naš list da je ovakav scenario predvideo još prošle godine.

Ninić je, naime, u razgovoru za Danas u oktobru 2021. kada je Hrkalović privedena, naveo da ga čitav slučaj podseća na „igre prestola“ unutar vladajuće Srpske napredne stranke, te da će njen sledeći potez ukazivati ili na Nebojšu Stefanovića ili na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ne sumnjam da Dijana Hrkalović može trajno da uništi karijeru Nebojši Stefanoviću ali isto tako može da uništi karijeru i Vučiću. Ona je i pretnja ali i upotrebljivo oruđe u Vučićevim rukama, ako ona na to pristane. Ako je na ona u pritvoru na osnovu iskaza „njenog“ čoveka u MUP-u, zašto ne bi Stefanović sutra bio u pritvoru na osnovu njenog iskaza – ukazao je Ninić prošle godine.

Kasnije je za medije dodao da je vidljivo da Hrkalović Vučiću direktno iz pritvora šalje „dimne signale“ da još uvek veruje u njega. Jedni problem je to što istovremeno poručuje da veruje i Nebojši Stefanoviću.

– Ako znamo da po merilima vrednosti šefa države jedno isključuje drugo, onda je pitanje za milion dolara zašto Hrkalovićeva mesecima ne pokazuje spremnost da napravi jasnu dinstikciju između Vučića i Stefanovića. To samo ona zna i njena spremnost da taj stav koriguje može presudno da odredi njen konačan status”, govorio je Ninić.

Ispostavilo se da je u pravu. Hrkalović je odabrala stranu a pritom je i svoj advokatski tim zamela jednim advokatom – Vladimirom Đukanovićem, koji nema iskustva u krivičnim postupcima, ali njegovi klijenti po pravilu završe sa nanogicom a ne u zatvoru.

Advokat Čedomir Stojković podseća za Danas da je pre dolaska naprednjaka na vlast bilo propisano kao krivično delo medijsko javno komentarisanje sudskih postupaka tokom njihovog trajanja, na način na koji je to učinjeno u intervjuu Dijane Hrkalović.

On dodaje da je to tako bilo propisano jer komentarisanje sa pozicije vlasti ili bilo kog drugog centra moći direkno utuče na ishod sudskog postupkam i mišljenje pojedinog sudije u optuženom koji je u predmetu.

– Po dolasku na vlast naprednjaci su to krivični delo ukinuli očigledno u nameri da sebi stvore put za upravo ovo što sada rade sa Dijanom, odnosno da bi imali mogućnost da od svakog sudskog postupka u medijima naprave cirkus koji će služiti za politikantske potrebe i svrhe – ističe Stojković.

Prema njegovim rečima, kao i u svakoj diktaturi, partija se urušava iznutra.

– To je upravo ono što vidimo da je na delu u SNS. U šakama vladajuće stranke su i sudovi, i mediji, i tužioci, pa i Dijana Hrkaković, čiji je branilac ne samo visoki funkcioner te stranke već i najblžći saradnik predsednika države, što se moglo videti uiIzbirnoj noći. Meni je Dijana Hrkalović beskrajno simpatična jer pokazuje mesto do kojeg se može doći kroz Srpsku naprednu stranu. Unutrašnji problemi te ogromne partije hobotnice sada dovode do toga da se njeni krakovi međusobno tuku – ističe Stojković.

On dodaje da će budućnost koja sledi, zbog katastrofalne spoljne politike, dovesti do novog lošeg doba, te da će samo pojačati međusobnu naprednjačku zavadu.

– Simpatična i ljupka Dijana je bila vojnik partije sa kojom su se oficiri te partije očigledno zavadili. I sada se ona intervjuom obraća partijskom vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću da moli za milost zbog grehova za koje se tvrdi da ih je počinila. Međutim, ona je tu milost već dobila pre nego što se medijima obratila, jer je kao branioca dobila prvog Vučićevog čoveka. Ovo što danas iznosi u medijima je samo vraćanje duga šefu, prezentacijom da će ga svi uvek podržati protiv svakog drugog partijskog zvaničnika, ali ujedno i ostvarivanjem drugih unutarpolitičkih ciljeva – kaže naš sagovornik.

On dodaje da te stvari samo pokazuju da to i nije nikakava partija, već samo “četnički ustrojena grupa ljudi” bez ikakve ideologije, na primer ideologije borbe protiv korupcije, jer bi se istog trenutka raspala na stotine frakcija ukoliko bi Vučić na primer odliučio da se preseli na Kanarska ili druga egzotična ostvra.

– Dakle, Vučić je Dijani već dao milost tako što joj je kao branioca doselio svog prvog čoveka i prvog advokata partije, a potom se ta milost ostvarila i njenim puštanjem na slobodu. Jasno je da ukoliko simpatična Dijana bude i dalje poslušna, i i dalje slavila gospodara, da će se postupak okončati na njeno zadovoljstvo. Naravno uz ogradu da nemam uvid u spise predmeta i pojedine dokaze koji su prikupljeni protiv nje – zaključuje Stojković.

– Hrkalović je kao policajka dala kao intervju, kao informativnoj kući, iznevši kao, istinu – navodi za Danas advokat Božo Prelević, ističući da ne postoji drugi način da komentariše intervju bivše državne sektretarke, “jer se o ovome ne može govoriti ozbiljno”.

On dodaje da je ona intervju dala novinaru kao što bi pričala sa advokatom koji je brani. Prelević podseća da je Hrkalović optužila Nebojšu Stefanoviću koji je glavni u ogrožavanju Vučića, jer predsednik navodno nema nikakve veze sa Belivukovim klanom.

– Ona brani Vučiće jer ih kao, voli. I to kao nije uticaj na pravosuđe, u Srbiji zemlji demokratije, gde građani glasaju za kao političare koji ih podmićuju državnim novcem, a u stvari im pljačkaju decu a oni kao to ne vide – navodi Prelević.

On dodaje da su drugi krivi “’što smo tako kao normalni”, jer živimo u “zlatnom dobu” a ovo je “više kao parastos – orgije nad kao državom, do koje je navodno nekom stalo”.

– A malo cirkusa ne može da škodi, ali koristi naprednjacima. E pa živeli tako kao veseli i kao u istini – poručio je Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari