Deseti svetski kongres Rusina biće održan od 4. do 7. juna u Ruskom Krsturu, u organizaciji Matice rusinske, uz podršku Nacionalnog saveta Rusina, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Izvršnog veća Vojvodine. Očekuje se prisustvo oko 200 delegata, gostiju i predstavnika matičnih organizacija iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Potkarpatja, iz Ukrajine, Hrvatske i Srbije, kao i zajedničke delegacije Rusina iz SAD i Kanade. U okviru kongresa biće održan i četvrti Svetski forum mladih Rusina, na kojem će učestvovati delegacije pet zemalja.


– Ovakvo okupljanje pruža priliku da predstavimo dostignuća u oblasti primene i poštovanja ljudskih i manjinskih prava kod nas, kao i da pokažemo našu otvorenost i spremnost za nove ideje, saradnju i nova saznanja. Suštinske tema kongresa, kao i sličnih skupova, kada su u pitanju etničke zajednice, jesu primena ljudskih i manjinskih prava u četiri ključne oblasti: obrazovanju, kulturi, medijima i službenoj upotrebi jezika i pisma, bez kojih ne bismo mogli da govorimo o očuvanju nacionalnog, jezičkog, kulturnog i verskog identiteta pripadnika etničkih zajednica. To je pravo na našu različitost, multijezičnost i multikonfesionalnost toliko karakterističnu za Vojvodinu – rekla je potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ana Tomanova-Makanova.

Po njenim rečima, sve različitosti su povezane u zajedničkom cilju za opstanak na ovim prostorima, sa ciljem da se radom i negovanjem individualnosti doprinese razvoju i osnaživanju Vojvodine, koja jeste Evropa u malom.

Kako je najavio predsednik Matice rusinske Đura Papuga, kongres će biti zvanično otvoren plenarnom sednicom 5. juna, u 10 sati, u Domu kulture u Ruskom Krsturu.

– Prvi put smo 1995. godine bili organizatori Trećeg svetskog kongresa Rusina i drago mi je da ove godine ponovo imamo čast da budemo domaćini. Najveća pažnja na kongresu biće posvećena pitanjima u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, zvaničnog korišćenja jezika i pisma Rusina u zemljama u kojima žive, kao i temama koje se tiču duhovne oblasti i ekonomskog razvoja – rekao je Papuga.

Po njegovim rečima, kuriozitet ovog kongresa je da će se drugo plenarno zasedanje, 6. juna, održati u Petrovcima, u Vukovarsko-sremskoj županiji u Hrvatskoj, gde žive pripadnici ove etničke zajednice. Treća plenarna sednica biće održana 7. juna, kada će kongres završiti rad usvajanjem zaključaka i rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari