Pravo na vodu: Zabrinjava što je predsednik Srbije preuzeo nadležnost izvršne vlasti 1Alaksandar VučićFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Inicijativa Pravo na vodu pozdravila je danas obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti obustavljena izgradnja malih hidroelektrana (MHE) na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini kod Kraljeva, ali dodala da ih „veoma zabrinjava što je predsednik preuzeo nadležnosti i funkcije izvršne vlasti“.

U saopštenju ta inicijativa ocenila je da je odluka predsednika države o obustavi pojedinačnih projekata doneta mimo ustanovljenih principa i procedura, i da „reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica, već prirodno bogatstvo koje treba čuvati“.

„Sačekaćemo da vidimo konkretne pomake i dokumentovane odluke i istrajati u borbi za izglasavanje moratorijuma na MHE na celoj teritoriji Grada Kraljeva“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, u regionu Kraljeva planirano još 40 novih MHE koje su „jednako štetne“, a već je izgrađeno deset mini hidroelektrana sa „razarajućim posledicama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari