Oko pedesetak radnika nekadašnje beranske Ciglane, koju je kupilo privatno preduzeće Katel, iz Podgorice, čiji je vlasnik Petar Đurišić, počeli su štrajk glađu u restoranu društvene ishrane. Vlasnik Katela Petar Đurišiću martu 2008. godine prekinuo je proizvodnju i srušio fabriku, a radnici tvrde da im je dužan četiri plate, kao i da im nije uplaćivao doprinose.

Pored toga, radnici od Đurišića traže da im odgovori na pitanja ko je dozvolio rušenje fabrike i kada će početi izgradnja nove, koliko je on uložio u razvoj proizvodnje u minulom periodu i zašto ih je nezakonito poslao na plaćene odmore.

Štrajkači, koji najavljuju da će istrajati u svojim zahtevima traže i isplatu otpremnina za četiri radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. Radnici su kazali da će štrajk glađu biti radikalizovan ukoliko se ne udovolji njihovim postavljenim zahtjevima. Radnici su istakli da se sadašnji vlasnik, nakon što je 2005. godine kupio fabriku, obavezao da će uložiti 750.000 evra u njen razvoj i da će u ovoj godinu proizvodnja biti udvostručena u odnosu na 2005. godinu. Po njihovim riječima, Đurišićse obavezao da će primiti i nove radnike, ali da od datih obećanja nije ništa ispunio. Radnici su, pored vlasnika, zatražili da im se obrati i gradonačelnik Vuka Golubović, kao i neko iz Vlade Crne Gore.

– Tužno je gledati srušene temelje naše fabrike gdje smo mi nekad radili i zarađivali kako bi prehranili svoje porodice. Ovdje je po obećanjima vlasnika većtrebalo da radi 200 radnika u fabrici vrijednoj 17 miliona evra, a ne da gledamo gomilu srušenih zidova. Bespravno smo poslati na kolektivne odmore, fabrika je srušena, što nas odvodi do pomisli da vlasnik nije imao nikakav finansijsko-konstruktivni plan za održavanje i unapređivanje proizvodnje. Sumnjamo da je fabriku srušio po nekom sopstvenom nahođenju, bez ičije saglasnosti – izjavio je crnogorskim medijima predsjednik štrajkačkog odbora Dragomir Nenadović. Član Štrajkačkog odbora Miroslav Tomovićje saopštio da će radnici štrajkovati u restoranu društvene ishrane, u kojem je zbog neplaćenih računa isključena struja, jer je upravnu zgradu plombirala državna inspekcija zbog duga prema institucijama za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

– Ovo je neprimjerno šta nam se priređuje. Vlasnik je obećao da ćemo imati plate od po 400 evra mjesečno, a one za sve ovo vrijeme dok smo radili nijesu prelazile ni 200 evra. Srušiti fabriku bez ikakvog obrazloženja je stvarno neprimjeren čin. Umjesto da se unapređuje proizvodnja vlasnik je srušio objekat, odnio mašine, a nas preko 50 radnika ostavio na cjedilo bez ikakvih informacija o čemu se radi. Obećao je da će se ovdje danas proizvoditi 20.000 komada giter blokova dnevno, a umjesto toga imamo praznu ledinu, rekao je Tomović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari