Prazna ognjišta: Svako treće domaćinstvo u Beogradu i Vojvodini samačko 1Foto: Shutterstock/Caftor

Po broju članova domaćinstava u Srbiji su najzastupljenija samačka a potom dvočlana, dok višečlanih domaćinstava ima najmanje.

Najnoviji popis stanovništva u Srbiji pokazuje da je u Beogradu i Vojvodini najviše samačkih domaćinstava, gde je svako treće domaćinstvo sa jednim članom.

Od ukupno 2.589344 domaćinstva u Srbiji, sa jednim članom je 773.945 domaćinstava, sa dva člana je 459.926 domaćinstava dok je sa šest i više članova 111.912 domaćinstava.

Samačka domaćinstva čine 29,9 odsto od ukupnog broja domaćinstava, dvočlana imaju udeo od 27,5 dosto, tročlana 17,8 odsto, četvoročlana 14,5 dosto a višečlana domaćinstva 10,3 odsto.

Posmatrano po tipu naselja, prosečno domaćinstvo u naseljenim mestima gradskog tipa u Srbiji ima 2,44 člana, pokazuju podaci do kojih je došao Republički statistički zavod.

Domaćinstva u ostalim naseljima imaju u proseku 2,75 članova.

U regionu Šumadije i Zapadne Srbije i u regionu Južne i Istočne Srbije dvočlana domaćinstva su neznatno brojnija od samačkih domaćinstava.

Ovi regioni imaju i veći udeo domačinstava sa šest i više članova u odnosu na Beograd i Vojvodinu.

I u Zrenjaninu dominiraju samačka domaćinstva

Na području Srednjeg Banata popisano je 61.915 domaćinstava, dok je samačkih 19.028.

U Zrenjaninu, koji godinama beleži negativan priraštaj, trenutno ima 27.358 domaćinstava, dok je najviše onih sa jednim članom a to je 8.303 domaćinstva.

Dva člana u Zrenjanina ima 7983 domaćinstava, dok više članova ima 651 domaćinstvo.

Naseljena mesta na području grada Zrenjanina malo popravljaju sliku, jer imaju 14.606 domaćinstva i tu dominiraju domaćinstva sa više članova.

Sa jednim članom je u zrenjaninskim selima 4.115 domaćinstva a sa dva 4134, dok je sa više članova 848 domaćinstava.

I u susedim opštinama Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej dominiraju samačka domaćinstva, sa izuzetkom Žitišta, gde u samom mestu broj samačkih domaćinstava nije još uvek prevagnuo.

Zato u Novom Bečeju samačka domaćinstva prednjače i u gradu i u selima, kao i u Sečnju i Novoj Crnji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari