Iskustva koje poseduje opština Velenje u Sloveniji, kada su u pitanju konkursi za finansiranje projekata iz fondova EU, mogu da budu korisna u gradskoj upravi u Vranju, zajednička je ocena ambasadora Slovenije u Srbiji Miroslava Lucija i gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića, prilikom njihovog nedavnog prvog susreta u Vranju. Uskoro se očekuje i da delegacija Vranja poseti Velenje i da se razgovora o mogućim zajedničkim projektima.


– Sada EU stimuliše zajedničke projekte u kojima vidimo realnu šansu za saradnju Velenja i Vranja – ocenio je ambasador Luci. On je precizirao da Velenje i Vranje mogu zajednički da apliciraju za sredstva u oblasti banjskog turizma, proizvodnje hrane i unapređenja ekologije. Gradonačelnik Stojčićje podsetio da su postignuti načelni dogovori oko konkretizacije saradnje u oblasti privrede, mada za to postoje i neke prepreke.

Dodatni impuls saradnji opština juga Srbije sa lokalnim samoupravama u Sloveniji predstavlja i ugovor koji je potpisan između Regionalne privredne komore iz Leskovca i Prekomurske oblasti u razmeni iskustava u razvoju malih i srednjih preduzeća. U oblasti Murske Sobote postoji Pomurski tehnološki park u okviru koga na zajedničkom prostoru deluje više malih preduzeća čiji se profit iz godine u godinu stalno uvećava. U Vranju postoji ideja o otvaranju industrijske zone, gde bi domaća preduzeća, ali i strani investitori imali povoljne uslove za razvoj privatnog preduzetništva.

– Postoje neke sličnosti između Pomurske oblasti i juga Srbije, jer ulaskom u EU mi nismo uspeli da rešimo sve naše probleme, kao što je to slučaj sa tekstilnom industrijom Mura, a vi ovde imate probleme sa Jumkom. Menjanjem pravila sada se otvaraju mogućnosti za zajedničke projekte kod EU – rekao je Danilo Krapec, direktor Regionalne razvojne agencije Mura.

Kompanija TUŠ uskoro počinje radove

Slovenačka Kompanija TUŠ uskoro bi trebalo da počne radove na izgradnji hipermarketa u Vranju za šta je prošle godine potpisan ugovor. Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčićpotvrdio je za Danas informaciju da je u toku izrada projektne dokumentacije, kao i da je gradska uprava ispunila sve obaveze prema slovenačkom partneru u pogledu ustupanja zemljišta za izgradnju objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari