Pred početak Exit festivala transparent sa Kosovom u bojama srpske zastave zamenjen crvenim srcem 1Foto: A. L./Danas

Veliki transparent sa teritorijom Kosova obojan u srpsku zastavu, sinoć je pred početak Exit festivala nestao sa Petrovaradinske tvrđave i zamenio ga je transparent znaka mira u obliku srca.

Ko je postavio transparent sa Kosovom, desetak metara dugačak i širok još početkom prošlog meseca, ne zna se.

U našoj zemlji kada nešto ne sme da se dira, obično se priča da iza toga stoje „navijači“, tako je bilo i za ovaj transparent.

Osvanuo je jedno jutro pored tradicionalnog plakata Exit festivala koji već decenijama sa Tvđave obaveštava građane Novog Sada da festivalski dani samo što nisu počeli.

U toku ovih mesec dana, bio je barem jedan zabeležen pokušaj da se trasparent sa Kosovom skine, ali je uskoro vraćen na zidine Tvđave.

Iz Exita su o njemu ćutali, a nisu se javljali niti čelnici grada.

Ipak, juče, kada je Tvrđava zvanično zatvorena, odnosno kada se na nju u naredna četiri dana može popeti samo uz festivalsku ulaznicu, umesto Kosova, pojavilo se crveno srce.

Ova promena transparenata zvanično još nije objašnjena.

Iz Exita su juče samo saopštili da su sa Institutom za mir kroz turizam potpisali Sporazum o saradnji i nastavili udruženo svoju osnovnu misiju, promociju mira, pa će svaki posetilac ovogodišnjeg izdanja festivala nositi titulu „miroljubivog putnika“.

Podsetimo, Exitu se već duži niz godina zamera kako je postao čisto komercijalan festival, potpuno apollitičan, iako je sve počelo sa izrazito jasnim stavovima protiv tadašnjeg režima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Poslednja politička poruka koja je u danima Exita obnarodovana sa zidina Tvrđave bio je trenasparent: „Dobrodošli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine“.

Iz Egzita su te 2012. godine rekli da se radi o protestu zbog odluke Ustavnog suda Srbije da suspenduje više od 20 odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, što je u Vojvodini protumačeno kao dodatno ograničavanje ionako uske autonomije ove pokrajine.

Verovatnije je da je to bio labuđi pev tadašnjih direktora i starog tima festivala, jer promenama u vrhu države i dolaskom SNS na vast, u ovoj zemlji se menjalo sve, pa i oni.

Noć na Exitu protekla mirno: Hitna pomoć imala oko 50 intervencija

Tokom prve večeri Exit festivala dežurne ekipe Hitne pomoći imale su pedesetak manjih intervencija.

Uglavnom se radilo o slučajevima iscrpljenosti, umora i glavobolje i slično, kao i problemima zbog prekomerene upotrebe alkohola. Svi slučajevi rešeni su odmah na punktu za zdravstvenu pomoć na samom festivalu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari