Predizborna kampanja ili nešto ozbiljnije 1

Prije nekoliko dana u mahali Moćevac u Pljevljima osvanuli su grafiti mržnje ispisanih sprejom na nekoliko fasada. Uz poruku „Muslimani smrde“, na grafitima se nalaze krstovi sa ocilima, četiri ćirilična slova S.

Pljevljaci smatraju da je to posledica žestoke predizborne kampanje koja se trenutno provodi širom Crne Gore, pred predstojeće republičke izbore. Velika većina građana i političkih partija su osudili ovakvu vrstu govora mržnje i svi su saglasni u jednom, a to je da se autori grafita otkriju, kako bi se otklonile razne sumnje.

Glavni imam u Pljevljima Samir ef. Kadribašić ističe da je zgrožen grafitima i da ga je cijela situacija neodoljivo podsjetila na početke 90-ih godina prošloga vijeka, kada je zastrašivanje muslimana Pljevalja bila svakodnevnica. “Pljevljaci su častan narod, pa nema sumnje da je ovo djelo još jednog zavedenog maloumnika, koji za svoj sitni materijalni interes je u stanju pogaziti sve ono što su Pljevlja i Pljevljaci gajili decenijama: suživot, sklad, mir, ljubav i saosjećanje u nevolji!. Pozivam sve relevantne institucije u gradu, prije svega MUP i Tužilaštvo da se pozabave ovim strašnim činom! Tražim u ime muslimana Pljevalja i svih poštenih i časnih Pljevljaka da se ovaj slučaj što prije procesuira i otkriju nalogodavci i počinioci”, rekao je imam Kadribašić. On je apelovao na sve političke partije da se jasno ograde od ovih i ovakvih djela nečasnih ljudi i pozvao stručnjake Ministarstva unutrašnjih poslova za sajber kriminal da se posvete društvenim mrežama na kojima se „od ranoga jutra može naći bezbroj uvredljivih poruka, prijetnji i komentara na račun muslimana Pljevalja”. “Pozivam nadležne da se javno obrate i garantuju bezbijednost svim građanima Pljevalja”, istakao je efendija Kadribašić, koji je poručio muslimanima Pljevalja da grafiti mržnje ne treba da naruše sklad i suživot u Pljevljima. “Naše komšije nemuslimani neka i dalje budu naše komšije i naši bliski prijatelji”, zaključio je glavni imam u Pljevljima.

U reagovanju pljevaljski odbor Bošnjačke stranke podsjeća da je ovo njeno drugo reagovanje na slične pojave. Prvi put Bošnjačka stranka je reagovala na grafit “Nož žica Srebrenica” ispisan u centru grada, kada nije reagovala niti jedna politička partija niti NVO kojima je u opisu djelovanja zaštita i promovisanje ljudskih prava. Ovaj put pozivaju nadležne službe da otkriju i sankcionišu autore grafita i da ih što prije uklone, prvenstveno što takvim parolama nije mjesto u Pljevljima, a pogotovo u naselju gdje živi bošnjačko stanovništvo.

I opštinski Odbor BDZ upozorava građane da ne nasjedaju na provokacije i da svoju pažnju usmjere prema suštinskim problemima koji ih pritiskaju i zbog kojih se iseljavaju sa ovog područja. “Duboko smo uvjereni da garfiti sa šovinističkom porukom koji su osvanuli u pljevaljskom naselju Moćevac imaju isključivo predizborni karakter i smisao u svrhu animiranja birača, prije svih Bošnjaka, koji se uz dugogodišnja lažna obećanja zapošljavanjem, uoči svakih izbora, sistematski podgrijavaju strahom od eventualnih novih zločina, etničkog čišćenja i nacionalne mržnje”, piše u reagovanju OO BDZ Pljevlja.

OO SNP Pljevlja najoštrije osuđuje grafite ispisane na zidovima kuća po Moćevcu i ostalim dijelovima grada koji nose duh govora mržnje, koji nikada nije karakterisao multietnički sklad u Pljevljima. Ovakva predizborna “podgrijavanja” terena mirišu na već oprobanu kuhinju sistema “zavadi pa vladaj” koji je ojadio i osiromašio Crnu Goru u zadnjih 25 godina”, poručili su iz SNP-a. Demokratski front ocjenjuje da je Demokratska partija socijalista u velikoj panici, svjesna da gubi izbore. Iz tog razloga su u svoju kampanju uključili političku tajnu policiju i krugove iz podzemlja sa ciljem da pokušaju da po ko zna koji put, izazovu strah kod nacionalnih manjina. Demokratski front osuđuje pojavu uvredljivih grafita u Pljevljima. Crna Gora uistinu treba da bude tolerantno multinacionalno i multikonfesionalno društvo, čemu od svog osnivanja poseban doprinos daje Demokratski front.

Demokratska partija socijalista osuđuje politikanstvo pojedinih partija povodom ovog slučaja i najoštrije osuđuje ovu vrstu vandalskog čina u naselju Moćevac.“Sigurni smo da to nije mogao da učini ni jedan istinski Pljevljak, već neki poremećeni um, kome smetaju tekovine koje su Pljevljaci godinama gradili. Sramne optužbe SNP-a i poziv gradskim vlastima da uklone grafite, ali ne i poziv nadležnim organima da pronađu počinioce, dovoljno govori o SNP-u i njihovoj namjeri, a sve u cilju dobijanja mizernih političkih poena. Očekujemo da nadležni organi što prije reaguju i pronađu počinioce ovog djela”, stoji u reagovanju DPS-a.

Oglasilo se i Ministarstvo

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osuđuje grafite u Pljevljima. „Pomenuti grafiti vrijeđaju pripadnike islamske vjeroispovijesti, šire nacionalizam i raspiruju govor mržnje. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje incident u Pljevljima, koji je odraz najprimitivnijeg i najgnusnijeg vrijeđanja pripadnika islamske vjeroispovijesti“, saopšteno je iz Ministarstva. U saopštenju se dodaje da je Crna Gora ponosna na svoj multietnički i multivjerski sklad i uporna u nastojanju da sačuva isti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari