Predloženi članovi Etičke komisije za kontrolu primene kodeksa poslanika 1Foto: Bojan Cvejić

Članovi Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja utvrdili su Predlog odluke o obrazovanju Komisije za etiku koja će se starati o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Za kandidate za etičku Komisiju iz redova fakultetskog nastavnog osoblja predloženi su Dragan Smiljanić profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.

Kad je reč o kandidatima iz redova državnih službenika, iz službe Narodne skupštine predloženi su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić.

Predlog odluke o obrazovanju Komisije za etiku i biće upućen u skupštinsku raspravu po hitnom postupku i sa predlogom da stupi na snagu ranije od osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama Kodeksa ponašanja iz septembra predviđeno je formiranje komisije od pet neparlamentarnih ličnosti, koje nisu imenovane ni na jednu funkciju, i one će posmatrati kako poslanici poštuju kodeks.

Glavnih razloga zbog kojih se menjao Kodeks ponašanja poslanika bile su preporuke GREKA, tela Saveta evrope za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari