Neefikasnost sudstva, pretrpanost predmetima i veliki broj nerešenih slučajeva najveći su nedostaci srpskog pravosuđa. Koliko inertnost srpskih organa, onih koji rade u institucijama i onih koji ih kontrolišu, može da ima negativne posledice po društveni život, pokazuje i slučaj u kojem je Darijan Musić optužen za prebijanje novosadske manekenke Vladislave Červenko. Upravo ovaj slučaj, koji je prethodio ubistvu, stajao je neverovatnih 20 meseci u sudu a da niko nije sproveo pravovremenu istragu.

Policijska prijava za ovaj slučaj u novosadsko Osnovno javno tužilaštvo stigla je u julu 2011. godine, dva meseca kasnije predmet je prebačen u Osnovni sud, koji je prema tadašnjem Zakonu o krivičnom postupku zadužen za sprovođenje istrage, a istraga je završena tek u maju prošle godine.

– Prijava koju je tada podnela devojka najpre ide na proveru. Tužilaštvo je prvo moralo da prikupi medicinsku dokumentaciju. Kada je dokumentacija stigla, postojali su osnovi sumnje da je ugrožavanje sigurnosti izvršeno. Po tadašnjem Zakonu o krivičnom postupku, tužilaštvo podnosi predlog za istražne radnje i ispitivanje svedoka. Navodi da je prijava stajala u Tužilaštvu nemaju osnova – rečeno je Danasu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Veliki problem i zastoj nastaje kada taj predmet biva prebačen u sud, koji pretrpan i sa nedovoljnim brojem sudija, ne uspeva da sprovede istragu na vreme i da ispita svedoke. Predmet stoji u sudu i čeka svoj red, a u tom trenutku niko ni ne predviđa da će doći do ubistva u novembru 2012.

– Tužilaštvo je preduzelo sve radnje da se ubrza postupak, urgirali smo postupanje u avgustu 2012, ali dešava se ubistvo te godine u novembru. Tada povlačimo spise i tražimo od suda da nam ih vrati kako bismo pokušali spajanje slučaja sa slučajem ubistva u Višem tužilaštvu. Ovo tužilaštvo pokušava da objedini postupak, a odgovor Višeg tužilaštva bio je da ne postoji osnov za spajanje, zbog mogućeg odugovlačenja procesa. Sada ponovo pokušavamo da objedinimo postupak, ali kako stvari stoje od toga neće biti ništa. Nakon promena u ZKP-u u Tužilaštvo je stiglo nekoliko hiljada nerešenih predmeta koji su vraćeni radi sprovođenja istrage – kažu za naš list iz Tužilaštva.

Oni takođe navode da je istraga završena tek u maju 2013. godine, kada je Musić saslušan. Nakon dostavljenog materijala Tužilaštvo, na osnovu istrage, može dalje da postupa.

Optužni predlog podnet je od strane OJT-a u julu 2013. godine u momentu kada je Musić već bio nepravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Vladislave Červenko, pa je blaga konstatacija da je ovaj predmet zakasnio.

Suđenje Darijanu Musiću, optuženom za prebijanje i zlostavljanje, započeto je u aprilu 2014. godine.

Ubistvo

Musić je Červenkovu ubio u novembru 2012. godine sa preko 50 udaraca rukama, nogama i čvrstim predmetom. Najpre je nepravosnažno osuđen na 35 godina zatvora, da bi potom ta presuda bila ukinuta, a suđenje vraćeno na početak, zbog, kako je navedeno, „povreda krivičnog procesa i neadekvatne kvalifikacije dela.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari