Najviše glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, kada bi oni bili održani sada, dobila bi koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP), pokazala je juče objavljena anketa podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).


Ispitivanje javnog mnjenja je obavljeno od 23. do 30. septembra u 16 crnogorskih opština, na reprezentativnom uzorku od 1.022 ispitanika, a pokazuje da bi za koaliciju koju predvodi DPS glasalo 47,2 odsto građana s pravom glasa. Prema anketi, na drugom mestu, po opredeljenosti birača, bio bi opozicioni savez Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene Demokratski front (DF) za koji bi glasalo 18,5 odsto građana. Opoziciona Socijalistička narodna partija bi dobila 14,9 odsto, a novoosnovana stranka Pozitivna Crna Gora 10,2 odsto, pokazalo je ispitivanje CEDEM-a.

Prema istoj anketi, najpopularniji političar u Crnoj Gori je predsednik države Filip Vujanović sa koeficijentom poverenja od 3,25 odsto, a zatim predsednik DPS Milo Đukanović sa 2,76 odsto. Na trećem mestu je premijer Igor Lukšić sa 2,65 odsto poverenja, a na četvrtom čelnik opozicionog DF Miodrag Lekić sa 2,41 odsto. Za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji sada bi glasalo 60 odsto birača, a za ulazak zemlje u NATO 38 odsto. U odnosu na jul ove godine, prema najnovijoj anketi, poraslo je poverenje u Vojsku Crne Gore, jer sada iznosi 45,9 odsto, oko tri procenta više nego u julu ove godine.

CEDEM je ispitanicima postavio i pitanje – da li je Crna Gora krenula pravim putem. Da jeste odgovorilo je 33,9 odsto anketiranih osoba, da nije 32,5, a da ne zna 33,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari